Manifestaţie la Paris în favoarea kurzilor sirieni şi pentru a cere ţărilor europene "sancţiuni concrete" împotriva Turciei
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Mai multe sute de kurzi şi simpatizanţi ai acestora au manifestat sâmbătă la Paris pentru a-şi manifesta susţinerea faţă de kurzii din Siria şi a le cere statelor europene să adopte "sancţiuni concrete" împotriva Turciei, pentru ca ea să renunţe la operaţiunea sa în nord-estul Siriei, informează AFP, transmite Agerpres.

Acompaniaţi de un concert live de muzică tradiţională kurdă, manifestanţii - 5.000 potrivit organizatorilor - s-au adunat în Piaţa Republicii, în centrul Parisului. Printre pancartele agitate de mulţime se putea citi: "A-i lăsa pe turci să-i masacreze pe kurzi, este aceasta o manieră de a le mulţumi pentru că au învins Daesh?" (acronimul arab al Statului Islamic) sau "După Baghdadi va veni şi rândul lui Erdogan".

Manifestanţii au mărşăluit apoi în capitala franceză până în Piaţa Chatelet, unde au fost susţinute discursuri.

Turcia a lansat la 9 octombrie o ofensivă împotriva miliţiei kurde a Unităţilor pentru Apărare a Poporului (YPG), pe care o califică drept "teroristă", dar care a fost o aliată indispensabilă a ţărilor occidentale în lupta împotriva grupării Stat Islamic.

Ankara a pus capăt la 23 octombrie ofensivei sale, în urma a două acorduri negociate separat cu SUA şi Rusia. Turcia intenţionează să pună în funcţiune o "zonă de securitate" de circa 30 de kilometri în adâncimea teritoriului sirian de-a lungul frontierei sale, pentru o separa de YPG.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel