Manfred Weber, primit la sediul PNL de Nicolae Ciucă /foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Inquam Photos / George Călin
FOTO: Inquam Photos / George Călin
Preşedintele PNL Nicolae Ciucă l-a primit pe preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, la sediul PNL din București.

Partidul Popular European (PPE) se reunește într-un congres, miercuri și joi la București, marcând astfel începutul campaniei electorale pentru alegerile europene din luna iunie.

Sondajele de opinie plasează PPE drept prima forță politică, iar atenția este concentrată asupra politicienei germane Ursula von der Leyen, actualul șef al Comisiei Europene, care este candidata unică pentru conducerea listei popularilor la scrutinul european și pentru obținerea unui nou mandat de cinci ani la șefia executivului comunitar.

FOTO: Inquam Photos / George Călin

"În acești cinci ani, nu numai pasiunea mea pentru Europa a crescut, ci, desigur, și experiența mea despre cât de mult poate realiza această Europă pentru cetățenii săi", a declarat Ursula von der Leyen la anunțarea candidaturii în februarie.

Von der Leyen a subliniat lupta împotriva consecințelor economice ale pandemiei de coronavirus și promovarea investițiilor într-o industrie curată și digitală drept două dintre succesele primului său mandat. "Am orientat Europa către viitor și către sarcinile viitorului", a adăugat ea.

În contextul campaniei electorale, Von der Leyen intenționează să transmită clar președintelui rus Vladimir Putin și partidelor de extremă dreapta din Europa că "democrația din Europa le va sta în cale". "Ei vor să o distrugă, vor să distrugă Europa și de aceea este atât de important ca oamenii să contribuie la asigurarea păstrării Europei lor", a subliniat ea.

Ursula von der Leyen a devenit prima femeie care conduce Comisia Europeană când a fost aleasă în funcție în 2019, un post care o plasează în fruntea a aproximativ 32.000 de angajați ai UE, precum și a unei mari părți din agenda politică a blocului comunitar.

În calitate de președintă a Comisiei Europene, ea reprezintă frecvent blocul comunitar la aproape toate summiturile internaționale majore, cum ar fi G7 și G20. Revista americană Forbes a numit-o recent pe Ursula von der Leyen "cea mai puternică femeie din lume".

Congresul PPE va aduna la București 11 șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană, împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și președintele PPE, Manfred Weber. În plus, vor fi prezenți și lideri europeni din afara UE, membri ai PPE, precum președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Elveției, Viola Amherd.

La congres vor participa aproximativ 2.000 de delegați din 44 de țări, iar evenimentul este co-găzduit de Partidul Național Liberal (PNL), președintele PPE, Manfred Weber, și secretarul general al PPE, Thanasis Bakolas.

Mandatul Ursulei von der Leyen la conducerea Comisiei Europene a fost marcat de războiul din Ucraina și de pandemia de COVID-19, iar ea exercită o influență semnificativă asupra comerțului, concurenței și politicii de mediu a UE.

Prima zi a congresului se va deschide cu discursurile de bun venit ale președintelui PNL, Nicolae Ciucă, al președintelui UDMR, Kelemen Hunor, și al președintelui PPE, Manfred Weber. Vor urma dezbateri și intervenții din partea liderilor de stat și de guvern europeni, precum și ale liderilor de partide de opoziție din afara UE.

A doua zi a congresului va fi dedicată alegerii candidatului principal al PPE pentru funcția de președinte al Comisiei Europene și se vor desfășura discuții despre direcțiile politice și strategice ale partidului în contextul alegerilor europene.

Miza alegerilor europene este reprezentată de reînnoirea șefilor principalelor instituții ale Uniunii Europene, iar PPE are șanse mari să iasă pe primul loc în alegeri. Cu toate acestea, partidele de extremă dreapta își arată ambițiile, iar alegerile ar putea influența politicile privind migrația și mediul înconjurător în viitorul apropiat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel