Mandat de arestare împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, emis de Curtea de Apel din Paris
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Un mandat de arestare pe numele președintelui Siriei Bashar al-Assad a fost validat, miercuri, de Curtea de Apel din Paris. 

Bashar al-Assad a fost acuzat de mai multe atacuri cu arme chimice comise de armata siriană în anul 2013, în cadrul războiului civil declanșat cu doi ani mai devreme, după încercările opoziției de a îl răsturna în timpul "Primăverii arabe", mișcare care a înlăturat mai mulți lideri și guverne din Orientul Mijlociu.

Verdictul Curţii de Apel franceze este considerat "istoric", în special de avocaţii acuzării, care au evidențiat în faţa presei faptul că este prima dată când o jurisdicţie naţională hotărăște faptul că imunitatea personală a unui şef de stat în exerciţiu nu este absolută, transmite agenţia EFE.

Poate fi arestat în orice țară din UE, dar și în state terțe



Potrivit uneia dintre aceşti avocaţi, Clémence Witt, în baza mandatului de arestare francez preşedintele Siriei poate fi arestat în orice ţară din Uniunea Europeană. Mai mult, mandatul ar putea fi folosit de state terţe.

Acest mandat a fost emis de Franţa în 2023, însă Parchetul Naţional Antiterorist a solicitat Curţii de Apel să îl anuleze, estimând faptul că imunitatea unui şef de stat în funcţie poate fi anulată doar ca urmare a unor proceduri ale instanţelor internaţionale, precum Curtea Penală Internaţională (CPI), nu şi ale instanţelor naţionale.

Acuzații grave

În procedura penală deschisă în Franţa împotriva preşedintelui Siriei, acesta este acuzat, împreună cu fratele său Maher, comandant al unei unităţi de elită a armatei siriene, şi cu doi generali, de complicitate la crime contra umanităţii în urma atacurilor cu gaz sarin în mai multe oraşe din Siria în toamna anului 2013 şi care, potrivit serviciilor secrete ale Statelor Unite, au provocat peste o mie de morţi.

Războiul civil din Siria, care a omorât sute de mii de oameni, a strămutat milioane şi a atras în el puterilor mondiale şi regionale, durează de mai mult de zecei ani. Însă luptele între armata Siriei şi grupările rebele care au încercat să îl dea jos de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad au scăzut ca intensitate. Cu sprijinul Rusiei şi al Iranului, armata preşedintelui al-Assad a reuşit să aibă, din nou, controlul asupra celei mai mari părţi a Siriei, cu excepţia unor zone din nordul ţării, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel