Data publicării:

Mâncarea ultra-procesată afectează atât greutatea, cât și creierul. Experiment inedit

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Un medic britanic cu o dietă echilibrată a consumat 80% numai mâncăruri procesate timp de 30 de zile.

Alegeri prezidentiale 2024

Conform BBC News, dr. Chris van Tulleken avea o dietă echilibrată înainte de a face experimentul inedit, cu aproximativ 20% din alimentele consumate încadrate la „ultra-procesate”. „O să trec de la dieta mea normală și sănătoasă la o nutriție cu 80% mâncăruri ultra-procesate”, a transmis el, explicând că unul din cinci britanici are aceleași obiceiuri alimentare.

Experimentul a fost făcut de unul dintre cei mai buni experți în obezitate din Regatul Unit. Desfășurarea testului alimentar pentru a determina ce înseamnă cu adevărat mâncărurile „ultra-procesate” poate fi urmărită mai jos.

Ziua 1

„Prima mea masă este un fel de mâncare iubit de britanici, și anume puiul prăjit. Nu vreau să mă întrerupă nimeni”, a transmis el, înfulecând dintr-un copănel. „Dumnezeule! Este foarte bun, dar și foarte picant. Este crocant la exterior, dar și sărat”.

„Ceea ce face mâncarea «ultra-procesată» sunt chimicalele adăugate precum glutamat de sodiu, fosfații de sodiu și arome, doar să menționăm câteva”, a adăugat el.

Ziua 30

Odată ce a mâncat 30 de zile la rând mâncăruri de cea mai slabă calitate nutrițională, transformarea a fost cel puțin șocantă. Inițial, corpul său arăta ca cel standard al unui om de vârstă mijlocie. După luna de zile cu mâncare „ultra-procesată”, imaginea a fost devastatoare. Stomacul i s-a mărit, în timp ce pieptul său a dezvoltat grăsimi asemănătoare sânilor de femeie. Greutatea a crescut cu 6,5 kg în doar patru săptămâni.

„Grăsimea corporală a crescut cu 3 kilograme”, a mai spus medicul bărbatului participant la experiment. Dacă această creștere de kilograme continuă pentru șase luni, greutatea ar fi ajuns la +33 kg.

Creierul, afectat la rândul său

 

În final, s-a aflat dacă dieta a afectat creierul pacientului. Dieta „ultra-procesată” a pus în legătură zonele legate de recompensă ale creierului cu zonele care acționează comportamentele automatice și repetitive. Astfel, această mâncare extrem de proastă nutrițional a ajuns în stomacul pacientului prin acțiunea subconștientă creierului, ceea ce înseamnă că este foarte greu să ne lăsăm de o astfel de nutriție odată ce ne-am obișnuit cu mâncarea... proastă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel