Data publicării:

Mâncarea și băuturile au devenit din ce în ce mai dulci în ultimul deceniu

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (Igor Ovsyannykov)
Sursă foto: Pexels (Igor Ovsyannykov)

Mâncarea și ingredientele din comerț au devenit din ce în ce mai dulci în ultimele 10 ani. 

Oamenii au o preferință evolutivă pentru dulce. Alimentele dulci, precum fructele și mierea, au fost o sursă importantă de energie pentru strămoșii noștri. Cu toate acestea, în lumea modernă, alimentele îndulcite sunt ușor disponibile, foarte ieftine și promovate pe scară largă. Acum, se consumă prea mult zahăr în alimente și băuturi, adăugat chiar și acolo unde deja există în mod natural. 

Consumul de prea mult zahăr adăugat este o veste proastă pentru sănătate. Acesta este legat de obezitate, diabet de tip 2 și carii dentare. Din cauza acestor probleme legate de sănătate, producătorii au început să folosească îndulcitori nenutritivii pentru a îndulci alimentele. Acești îndulcitori conțin puțin sau deloc kilojuli și includ substanțe precum aspartamul, cât și zaharuri care provin din surse naturale, cum ar fi stevia.

Cercetarea celor de la Science Alert arată că cantitatea de zaharuri adăugate și îndulcitori nenutritivi din alimentele și băuturile ambalate a crescut foarte mult în ultimul deceniu. Acest lucru este valabil mai ales în țările cu venituri medii, cum ar fi China și India, precum și în Asia Pacific, inclusiv Australia.

De la acadele la biscuiți sau băuturi

Folosind datele vânzărilor de pe piață din întreaga lume, a fost analizată cantitatea de zahăr adăugat și de îndulcitori nenutritivi vândute în alimente și băuturi ambalate din 2007 până în 2019. S-a constatat că, per persoană, volumele de îndulcitori nenutritivi din băuturi sunt acum cu 36% mai mari la nivel global. Zaharurile adăugate în alimentele ambalate sunt cu 9% mai mari.

Îndulcitorii nenutritivi sunt cel mai frecvent adăugați în produse de cofetărie. Înghețatele și biscuiții dulci sunt categoriile de alimente cu cea mai rapidă creștere în ceea ce privește acești îndulcitori. Utilizarea în creștere a zaharurilor adăugate și a altor îndulcitori în ultimul deceniu înseamnă, în general, că aprovizionarea oamenilor cu alimente ambalate devine din ce în ce mai dulce.

Analiza arată că cantitatea de zahăr adăugată folosită pentru a îndulci băuturile a crescut la nivel global. Cu toate acestea, acest lucru se explică în mare măsură printr-o creștere de 50% în țările cu venituri medii, cum ar fi China și India. Utilizarea a scăzut în țările cu venituri mari, cum ar fi Australia și Statele Unite.

Apa îmbuteliată și băuturile carbogazoase au mai mult zahăr

Le este recomandat bărbaților să consume mai puțin de nouă lingurițe de zahăr pe zi, în timp ce femeile ar trebui să consume mai puțin de șase lingurițe. Cu toate acestea, deoarece zahărul este adăugat la atât de multe alimente și băuturi, peste jumătate dintre australieni depășesc recomandările, mâncând în medie 14 lingurițe pe zi.

Trecerea de la utilizarea zahărului adăugat la îndulcitori la băuturi este cea mai frecventă în băuturile răcoritoare carbogazoase și în apa îmbuteliată. Organizația Mondială a Sănătății elaborează linii directoare privind utilizarea îndulcitorilor fără zahăr.

Există o diferență în utilizarea zahărului adăugat și a îndulcitorilor între țările mai bogate și cele mai sărace. Piața alimentelor și băuturilor ambalate din țările cu venituri mari a devenit saturată. Pentru a continua să se dezvolte, marile corporații alimentare și băuturi se extind în țările cu venituri medii. Descoperirile demonstrează un standard dublu în ceea ce privește îndulcirea alimentelor, producătorii furnizând produse mai puțin dulci, ”mai sănătoase” în țările mai bogate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel