Mâncarea preferată a Regelui Mihai. Şi-ar fi dorit să o aibă în meniu în fiecare zi. Alteţa Sa Margareta: "Îi plăcea chestia aia verde"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
colaj: Wiki Commons, Regele Mihai, Freepik
colaj: Wiki Commons, Regele Mihai, Freepik
Puţină lume ştie ce adora să mănânce Regele Mihai atunci când stătea la masă cu familia. Era un mare fan al pastelor!

„Regele Mihai nu este ceea ce s-ar putea numi un gurmand. Apreciază discret felurile bune de mâncare, dar prânzurile cu părinții mei sunt întotdeauna scurte și simple. Iar cina, când este luată în familie, începe la ora 18.30 și nu durează niciodată prea mult”, mărturisea, în 2010,  în volumul său „Carte Regală de Bucate”, fosta Principesă Moștenitoare și actuala Regină Margareta.

Mămăliga şi cartofii copţi, printre preferinţe 

Potrivit spuselor acesteia, Regele Mihai nu era pretenţios şi nu se aştepta să-i fie pregătite bucate alese după reţete extravagante. Mămăliga şi cartofii copţi îl puteau mulţumi oricând. Cu toate acestea, era un fin cunoscător  al artei culinare și admira în secret specialităţile din afară, chiar dacă nu tânjea neapărat după ele şi nu şi le dorea pe masă în mod expres. 

Fiica cea mare a Majestăților Lor spune, în carte, despre părinții săi că nu prea se dădeau în vânt după salate sau supe, iar că Regina Ana (1923-2016) „se lipsește bucuroasă de desert, în timp ce tatăl meu preferă înghețata, mai ales cea cu caramel”. O altă mărturisire se referă la faptul că Regele obișnuia să bea un pahar de Sangria la prânz, în anii petrecuți la Versoix, în Elveția. Atunci când mergea însă în vizită undeva, Regele prefera un pahar de vin rose dulce, în timp de Regina, un vin roșu demisec.

Pasta con pesto, vis în farfurie

În ceea ce privește preparatele culinare preferate de Regele Mihai, Margareta spunea că Majestatea Sa a avut de-a lungul anilor câteva feluri de mâncare favorite. Este vorba de New York Cheesecake și de Spuma de ciocolată, ca deserturi, și de Pasta con pesto, ca fel principal, o mâncare specific italienească, vegetariană. „Îmi aduc aminte că am gătit odată, la Verosix, pentru părinții mei și musafirii lor, Pasta con pesto. Tata, care nu vorbește niciodată prea mult, mi-a spus a doua zi, la prânz, că ar dori să guste din nou „chestia aceea verde”, povestea Alteța Sa.

Iată şi reţeta agreată de Regele Mihai:

Ingrediente (pentru 4-5 persoane):

1 pachet de 500 g de spaghetti

5 mâini pline de frunze de busuioc proaspăt

4-5 căței de usturoi (opțional)

80 g de muguri de pin prăjiți și răciți

200 ml de ulei de măsline

2-3 linguri de parmezan ras

sare de mare

Mod de preparare:

Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet. Nu le fierbeți decât atunci când pesto este gata. Pastele trebuie servite imediat după fierbere, în oricare dintre rețete.

Pesto

Într-un mixer, puneți uleiul de măsline, mugurii de pin, usturoiul (dacă doriți să folosiți) și mixați-le. Adăugați frunzele de busuioc, apoi mixați-le cu mugurii de pin, usturoiul și uleiul. Când obțineți o pastă groasă și omogenă, scoateți din mixer, puneți într-un vas și adăugați parmezanul ras, amestecând cu o lingură de lemn. Scurgeți pastele și adăugați sosul pesto. Amestecați bine, fără să sfărâmați pastele.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel