Mâncarea poate deveni toxică dacă o gătești așa. 5 greșeli frecvente pe care ar trebui să le eviți
Există mai multe greșeli de gătit care pot face mâncarea toxică.
De multe ori facem multe greșeli în bucătărie fără să realizăm, de fapt, cât de periculoase sunt acestea pentru sănătatea noastră. O mâncare nu trebuie să fie doar gustoasă, ci și sănătoasă. În caz contrar, ne poate face mai mult rău decât bine. Iată ce greșeli de gătit ar trebui să eviți înainte de a prepara următoarea masă.
1. Gătitul cu grăsimile greșite. Este recomandat să gătești cu ulei de măsline, dar numai unele alimente. Poți apela și la unt deoarece este mult mai sănătos decât uleiul de floarea soarelui. Pe cel de cocos ar trebui să îl eviți. Deci care sunt cele mai sănătoase grăsimi pentru gătit? În primul rând, ar trebuie să ții cont de faptul că uleiurile au puncte de ardere diferite. Cele care au puncte ridicate de ardere sunt perfecte pentru gătitul la temperaturi ridicate și includ uleiul de avocado, uleiul de migdale, uleiul de rapiță, uleiul de struguri, uleiul de arahide, uleiul de susan și uleiul de floarea-soarelui. Indiferent de punctul de ardere, ar fi bine să folosești mai rar uleiul de soia și de porumb. Sunt studii care spun că acestea sunt corelate cu diabetul zaharat, scrie Realitatea.net.
2. Supraîncălzirea uleiurilor sănătoase. Unele uleiuri, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de cocos, conțin compuși nutriționali care pot fi distruși atunci când sunt atinse temperaturi ridicate peste punctul de ardere. Pentru gătit în general - prăjit, sauté - este recomandat un ulei neutru, cum ar fi cel de struguri sau de floarea-soarelui. Pentru aromatizarea sosurilor reci, poți folosi uleiul de măsline extra-virgin sau uleiul de in.
3. Prăjirea alimentelor. Multe alimente sunt mai sănătoase dacă sunt gătite la cuptor sau prin fierbere,decât atunci când sunt prăjite.Prăjirea transformă alimentele sănătoase, cum ar fi legumele și carnea slabă, în mâncăruri nesănătoase. O alimentație bazată pe mâncăruri prăjite poate duce la apariția bolilor de inimă și a diabetului zaharat.
4. Folosirea vaselor de gătit greșite. Este important să știi din ce sunt făcute vasele pe care le folosești. Vasele de care nu se lipește mâncarea sunt unii dintre cei mai mari vinovați atunci când vine vorba de toxicitate. Teflonul, care există practic peste tot, conține o substanță chimică numită acid perfluorooctanoic (PFOA sau C8), iar unele studii au arătat că ar avea legătură cu dezvoltarea cancerului sau a problemelor legate reproducere și disfuncția hepatică.
5. Depozitarea resturilor alimentare în recipiente din plastic. Unele recipiente din comerț conțin BPA, despre care studiile spun că, odată ingerat, mimează estrogenul în organismul uman. Nivelul ridicat de estrogen are ca rezultat creșterea în greutate, ciclurile menstruale neregulate, durerile de cap și un risc mai mare de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer. Ar fi mai bine să depozitezi alimentele în recipiente din sticlă. Deși sunt mai scumpe, acestea sunt mai puțin periculoase, se curăță mai ușor și nu atrag mirosuri. În plus, recipientele din sticlă rezistă mai mult timp și nu se colorează din cauza mâncării depozitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News