Data publicării:

Mâncare pentru copii mici. Ce alimente recomandă specialiștii

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

După alăptare fiecare mămică se gândește la feluri de mâncare pentru copii de 2 ani. Treptat, acestea introduc în meniu mâncăruri noi. Meniul devine cu timpul din ce în ce mai divers. În această perioadă a vieții, tubul digestiv al copilului poate deja digera alimente solide și diverși aditivi.

Dar totuși, meniul unui copil de 2 ani este încă semnificativ diferit de cel al unui adult. Prin urmare, părinții ar trebui să cunoască bine regulile hranei pentru un copil de 2 ani și să le respecte cu strictețe. Raportul dintre proteine, grăsimi și carbohidrați din dieta unui copil din al doilea an de viață ar trebui să fie de 1:1:4. Proteinele sunt principalul material de construcție și sunt vitale pentru corpul unui copil în creștere. În alimentația unui copil la vârsta de 2 ani trebuie să fie prezente surse de proteine ​​precum lactatele și produsele din carne de pasăre, pește și ouă de găină.

Mâncare copii 2 ani. Principiile unei alimentații adecvate

Carbohidrații sunt principala sursă de energie. Se găsesc în fructe, cereale, pâine, zahăr, legume. Grăsimile în cantități mici sunt, de asemenea, necesare unui organism tânăr pentru dezvoltare și creștere.

Aportul caloric mediu pentru un copil de doi ani este de 1400-1500 kcal pe zi. Pe mese, conținutul de calorii este distribuit astfel, micul dejun trebuie să conțină aproximativ 25% din calorii, prânzul 30% și gustarea de după-amiază 15%. Pe când cina trebuie să conțină 30% din kcal necesare pentru acea zi.

Este foarte important să se ofere o dietă echilibrată copilului de 2 ani. Pe lângă proteine, carbohidrați și grăsimi, alimentele trebuie să conțină o cantitate suficientă de macro și microelemente, în special cele care sunt necesare pentru creșterea normală a oaselor.

Sarea și condimentele ar trebui să fie prezente în alimentația copilului în cantități minime. Atunci când părinții aleg o dietă pentru un copil de doi ani, aceștia se pot concentra pe alimente precum legumele, fructele, produse lactate, cereale și alimente proteice. Acestea reprezintă baza oricărei diete. Combinând corect produsele din aceste două grupe, poți acoperi pe deplin nevoile nutriționale ale copilului și poți forma pentru acesta o dietă echilibrată.

Grupe de produse utile. Factorii care contribuie la o nutriție sănătoasă

Legumele și fructele conțin multe fibre, apă, macro și microelemente, precum și vitamine. Ele sunt recomandate a fi date bebelușului în timpul fiecărei mese și, de asemenea, folosite pentru gustare. Fructele, fructele de pădure și legumele pot fi consumate proaspete, coapte, fierte sau aburite.

Mulți părinți curăță castraveții, merele și alte alimente proaspete înainte de a le oferi copilului lor. Acest lucru nu trebuie făcut, deoarece coaja acestora conține și multe substanțe biologic active.

Dacă un copil nu mănâncă toate fructele și legumele, asta nu înseamnă că nu îi vor plăcea niciodată. După un timp, încearcă din nou să i le dai copilului tău și poate le va mânca cu plăcere. Acest lucru este valabil și pentru alte alimente.

Cerealele conțin fibre, minerale și carbohidrați care oferă copilului energie. Acest grup include pâine, paste și cereale. Aceste produse, împreună cu fructele și legumele, formează baza meniului zilnic.

Pentru mâncare de copii pentru 2 ani este recomandată alegerea produselor din cereale cu indice glicemic scăzut, adică paste integrale, hrișcă și pâine integrală. Produsele lactate conțin mult calciu și proteine, care sunt necesare pentru creșterea și dezvoltarea normală a corpului copilului. De aceea, derivatele din lapte ar trebui incluse în dieta zilnică. Unui copil de doi ani i se potrivește brânza de vaci, chefirul, laptele și iaurturile naturale, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel