Mâncare armenească. Rețeta absolut delicioasă
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Juan Pablo Serrano Arenas)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Juan Pablo Serrano Arenas)
Ai încercat vreodată vreun fel de mâncare armenească? Dacă nu, poți încerca această rețetă.

Ingrediente

- 500 g ciuperci
- 50 ml ulei de floarea-soarelui
- sare
- piper
- 1-2 cepe
- 3-4 căței usturoi
- cimbru verde și uscat
- 1 legătură pătrunjel verde
- 10 cartofi cu coajă roșie

Cum se prepară

Se spală cartofii cu un burețel special și se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă și se lasă să se răcească câteva minute. Se decojesc și se taie cubulețe. Separat, se curăță ciupercile, se spală în 3-4 ape și apoi se taie feliuțe, potrivit retete.unica.ro.

Se spală și se curăță și ceapa, se taie solzișori și se călește în uleiul încins în prealabil împreună cu usturoiul tocat. Se adaugă ciupercile și apă călduță. Se călesc la foc mic aproximativ 40 de minute și apoi se dau la rece. Cartofii tăiați cubulețe se rumenesc în untul topit în prealabil, într-o tigaie, și se condimentează cu sare, piper și cimbru.

Ciupercile și cartofii se pun într-o tavă termorezistentă și se bagă în cuptor. După ce s-au rumenit, se scot din cuptor şi se ornează cu pătrunjel proaspăt.

BONUS: Oauă Ţărgăsiti, micul dejun preferat de aromânii de la Dunărea de Jos

Ingredientele necesare

- un ardei capia roşu (60 g) 
- o roşie (120 g) 
- brânză de oaie (50 g) 
- 3 ouă (120 g) 
- două linguri de ulei (30 mililitri) 
- sare (2g)
- piper alb (1g)
- busuioc (1g), eventual după gust

Cum se prepară

Ardeiul şi roşia se taie în cubuleţe mici. Se căleşte în ulei ardeiul până se înmoaie, se adaugă roşiile şi se lasă şi acestea la înmuiat. Peste compoziţie, se sparg cele trei ouă ca pentru ochiuri şi se presară brânza de oaie (rasă, ori doar sfărâmată) peste întreaga alcătuire.

 Se acoperă tigaia cu capac până se fac ochiurile. Se presară un vârf de cuţit (1g) de piper alb, un vârf de lingură de sare (2g) şi  un vârf de linguriţă de busuioc (1g). 

"Oauă ţărgăsiti” are ca varietate "Piperchi dinjicati ţărgăsite”, la care ouăle se bat ca pentru omletă înainte de a se adăuga peste legumele trase la tigaie, după cum menţionează cei de la Centrul de Studii Proilavia, scrie adevarul.ro.

Sau poate preferi o omletă olandeză cu cremă de brânză, roșii cherry și pătrunjel.

Ingrediente

1 buc lipie
2 buc ouă
1 buc ceapă
1 buc ardei
1 legătura pătrunjel
50 gr crema de brânză
2 buc roşii Cherry
3 linguriţe ulei de măsline
1 vârf de cuţit sare
1 vârf de cuţit piper negru

Cum se prepară

Curăţăm şi tăiem ceapa în 2 bucăţi egale. O jumătate de ceapă se toacă foarte foarte mărunt, iar cealaltă jumătate o vom face feliuţe subţiri. Încingem tigaia, adăugăm cele 3 linguriţe de ulei de măsline şi călim ceapa la foc mic, cel mai mic posibil, potrivit gatesc.ro.

Între timp tăiem ardeiul felii subţiri, pe care le adăugăm peste ceapă semi călită. Ceapă se va ţine la călit aproximativ 10 minute şi după cele 10 minute adăugăm ardeiul roşu încă 3-4 minute. Batem ouăle foarte bine şi adăugăm peste ceapă şi ardei. Amestecăm foarte bine până când se formează cubuleţe din omletă. Până când se separă între ea.

Ungem lipia cu cremă de brânză pe un colţ. Aşezăm omletă şi roşiile cherry. Adăugăm pătrunjel şi începem să rulăm lipia dinspre colţul opus cremei de brânză pentru a sta lipită. Tăiem lipia în 2 bucăţi egale pe mijloc şi este gata de servire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel