Mănăstirea Dealu, resfințirea bisericii. Program
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Biserica „Sfântul Nicolae" a Mănăstirii Dealu de lângă orașul Târgoviște va fi resfințită duminică în urma unor lucrări de restaurare.

Arhiepiscopia Târgoviștei a transmis programul evenimentul din 10 iunie 2018, care  va începe cu Sfânta Liturghie care va fi oficiată de un sobor de ierarhi:

09:15 – Sfânta Liturghie;
10:45 – sosirea oficialităților publice centrale și a altor invitați;
11:30 – oficierea slujbei de resfințire a bisericii și parastas pentru Domnitorul Mihai Viteazul;
12:20 – cuvântări;
13:10 – Parada militară a Batalionului Brigăzii 30 gardă „Mihai Viteazul".

Necropola de la Mănăstirea Dealu

În pronaosul Bisericii mari a Mănăstirii Dealu se află unul dintre cele mai mari spaţii funerare din ţară. În partea dreaptă a necropolei este înmormântat capul domnitorului Mihai Viteazul (1592-1601), iar în stânga este mormântul domnitorului Radu cel Mare.

Acolo sunt înhumați mai mulți domnitori ai Țării Românești: Vlad al doilea, fiul lui Mircea cel Bătrân, Vladislav al II-lea, Vlad cel Tânăr, Radu Vodă Bădica, Vlad Înecatul, Pătraşcu Vodă cel Bun. De asemenea, la Mănăstirea Dealu se află și mormântul Principelui moldovean Mihail Movilă.

Întemeietorul inițial al Mănăstirii de lângă Târgoviște nu este cunoscut, însă pe vatra vechiului așezământ Radu cel Mare a ctitorit la sfârșitul secolului XV actualul lăcaș de închinare, turnul clopotniță și câteva clădiri de chilii. Biserica a fost sfințită în 4 decembrie 1501.

Cum se poate ajunge la Mănăstirea Dealu

Din motive de securitate, nu se va putea urca la mănăstire cu autovehiculele personale, însă cei dornici să participe la acest eveniment o vor putea face cu mijloacele de transport în comun, asigurate în mod gratuit astfel: două autobuze vor circula din oră în oră, în intervalul 7:00-14:00, pe următorul traseu: Biserica Eroilor (M XI) - Mitropolia - Mănăstirea Dealu; două autobuze vor circula din oră în oră, în intervalul 7:00-14:00, pe următorul traseu: Biserica „Sfinții Arhangheli" (Autogara) - Doi Brazi - Mănăstirea Dealu; în intervalul 14:00-16:00 cele patru autobuze vor asigura transportul pelerinilor de la Mănăstirea Dealu către municipiul Târgoviște, spre cele patru zone de îmbarcare. Pelerinii care vor veni cu mijloace de transport personale vor putea parca la baza dealului și vor putea utiliza, pentru a ajunge și pentru a coborî de la mănăstire, două microbuze de transport persoane, în intervalul 7:00-16:00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel