Mănânci zilnic câte un măr? Dacă ții la dantură, OPREȘTE-TE!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash / Mărul este la fel acid ca băuturile carbogazoase şi poate strica smalţul, spun cercetătorii
Foto: Unsplash / Mărul este la fel acid ca băuturile carbogazoase şi poate strica smalţul, spun cercetătorii
Cel mai accesibil și sănătos fruct? Mărul, desigur. Sau... nu? Dantura ta ar putea avea de suferit dacă nu faci acest lucru după ce consumi un măr!

Merele au o aciditate atât de mare încât sunt de patru ori mai dăunătoare decât băuturile carbogazoase. Poate vi se pare o aberaţie a oamenilor de ştiinţă din Marea Britanie. Dar nu este, susţin stomatologii români. Din păcate, merele cresc incidența cariilor și atacă smalțul dentar. Concentraţia mare de zahăr şi nivelul sau ridicat de aciditate transformă acest fruct într-o ameninţare pentru dinţii noştri: la fel de mare precum dulciurile şi băuturile carbogazoase. Nimeni nu spune să nu mai mâncăm mere, dar n-ar strică să le mâncăm cu moderaţie sau să ne asigurăm că sunt cât se poate de naturale. Altfel, denumirea latinească identică a mărului şi a răului (lat. malus) riscă să aibă sens pentru dentiţia noastră. Dacă vreți să evitați "daunele", trebuie să reglați pH-ul cu apă sau lactate.

Studiile confirmă că mărul strică dantura. E mai rău decât băuturile carbogazoase

Recunoscut pentru capacitatea sa de a curăța și de a albi dinții, mărul pare să nu fie pe lista alimentelor benefice danturii. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la King’s College London Dental Institute, care susțin că persoanele care mănâncă mere prezintă sunt expuse riscului de a-și distruge dantura de patru ori mai repede decât dacă ar bea sucuri carbogazoase, care au un conținut ridicat de zahăr, informează Daily Mail.

Vinul şi berea atacă smalţul, se arată în acelaşi raport

Pe lista alimentelor care distrug dantura se numără și vinul și berea. Aceste băuturi pot duce la apariția petelor pe dantură, dar și la distrugerea smalțului, precizează cercetătorii. „Medicii stomatologi recomandă să mănânci un măr, deoarece acestea te ajută să își cureți dantura, atunci când nu te poți spăla pe dinți. În realitatea, acidul conținut de aceste fructe distruge structura danturii. Mărul are același efect ca și băuturile carbogazoase, care erodează smalțul, numai că în cazul fructului acidul este mult mai puternic”, a declarat prof. David Bartlett, autorul cercetării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel