Data publicării:

Mănânci alimente vegane și crezi că ții Postul Paștelui? Atenție la un detaliu!

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie de la Ella Olsson: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dieta-sanatoasa-sus-in-varf-pe-pisc-1640769/
Fotografie de la Ella Olsson: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dieta-sanatoasa-sus-in-varf-pe-pisc-1640769/

Mănânci alimente vegane și crezi că ții Postul Paștelui? Atenție la un detaliu!

Veganismul este abținerea de la folosirea produselor care provin de la animale, mai ales în dietă, având o filozofie care respinge ideea că animalele ar fi mâncare/obiecte/proprietate. O persoană care urmează această filosofie de viață se numește vegan. Pare că veganismul se suprapune cu ideea de Postul Paștelui, dar nu este chiar așa.

Se poate mânca ulei dacă ești vegan. Uleiul este un produs vegetal obținut prin presarea sau extragerea din semințe, nuci, fructe sau alte surse vegetale. Nu conține ingrediente de origine animală și poate fi consumat de către persoanele care urmează o dietă vegană.

Cu toate acestea, este important să rețineți că uleiul are un conținut ridicat de grăsimi și calorii, deci trebuie să fie consumat cu moderație în cadrul unei diete sănătoase. În plus, unele uleiuri pot fi procesate în moduri care nu sunt considerate sustenabile sau etice, astfel încât veganii ar trebui să ia în considerare și proveniența și metodele de producție ale uleiului pe care îl consumă.

În schimb, în Postul Paștelui, conform tradiției, nu ar trebui consumat ulei decât în anumite zile, puține la număr

Se consumă untdelemn (ulei) și vin în zilele de sâmbăta și duminică, după Sfânta Liturghie, precum și în zilele în care sunt rânduite sărbători însoțite de semnele „cruce roșie” sau „cruce neagră”, dacă acestea nu cad în prima sau ultima săptămână a Postului Mare, care sunt săptămâni de ajunare și post aspru.

Totuși, trebuie spus că acesta este un post „ca la carte”, dar nu toată lumea poate renunța la ulei. De aceea, fiecare ține post după puterile sale - cu sau fără ulei.

Cum se postea pe vremuri

În secolul al IV-lea, Constituţiile Apostolice recomandă să se postească, în ultima săptămână, astfel:

Postiţi din ziua a doua – luni –  până vineri şi sâmbătă şase zile, întrebuinţând numai pâine, sare şi legume şi bând apă, iar de vin şi de carne abţineţi-vă în aceste zile, că sunt zile de întristare, nu de sărbătoare; vineri şi sâmbătă să postiţi, cei cărora le stă în putinţă, negustând nimic până la cântatul cocoşului din noapte. Iar de nu poate cineva să ajuneze în şir aceste două zile, să păzească cel puţin sâmbăta – Constituțiile Apostolice, Cartea V, cap. 18.

În general, postul Păresimilor era mult mai aspru decât se ţine azi. Toate zilele erau de ajunare, adică abţinere completă de la orice mâncare şi băutură până la Ceasul al nouălea din zi, spre seară, în afară de sâmbete şi duminici, care erau exceptate de la ajunare.

Conform tradiţiei actuale a Bisericii, în cursul Postului Mare se posteşte astfel:

 

În primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;

În primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;

Miercuri în Săptămâna Patimilor se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;

În tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;

La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel