Manager "Elias": Prefer să primim noi pacienţi din alte ţări, decât să ne trimitem bolnavii în afară
Legea privind medicina transfrontalieră va intra în vigoare din 2013, iar până atunci autorităţile române ar trebui să creeze în ţară unităţi medicale puternice pentru a atrage pacienţi şi din alte ţări, a declarat managerul Spitalului Elias, Doina Dimulescu.
Colaborăm foarte bine cu medici din Germania, Franţa, Israel, Turcia. Pacienţii şi medicii migrează continuu. Asta nu înseamnă că tot ceea ce nu se poate rezolva aici se poate rezolva afară. De multe ori lipsa de materiale este cauza pentru care nu este posibilă o interveţie şi nu faptul că am avea nevoie de medici. Din 2013 intră în vigoare medicina transfrontalieră. Eu cred că ar trebui să ne pregătim să avem aici în România o medicină performană", a spus prof. Dr. Doina Dimulescu, cu ocazia vizitei în România a prof. dr. Sertac Cicek, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară "Anadolu Medical Center" din Istanbul.
Potrivit Doinei Dimulescu, medicina transfrontalieră va asigura condiţii bune de tratament pentru pacienţii români în diverse centre din Euopra, dar, în acelaşi timp, va reduce numărul de pacienţi din România şi, implicit, va scădea fondurile asigurărilor publice.
"Există şi aşteptări privind accesul liber al pacienţilor din afară în România. Eu, personal, aş prefera să ajungă aici pacienţi din alte ţări, decât să plece în afară bolnavii noştri. La noi se fac multe operaţii, dar mijloacele materiale reduc din posibilitatea de a face operaţii. Trebuie să avem centre puternice ca să atragem pacienţi din Europa. Acum, funcţionarea sistemului sanitar este afectată întrucât este insuficient alimentată financiar. Casele private de sănătate sunt o soluţie pentru sistemul sanitar. Evident, cinci milioane de plătitori de asigurări nu pot susţine un sistem performant pentru 22 de milioane de oameni", a adăugat managerul Spitalului Elias.
La rândul său, prof. dr. Sertac Cicek a susţinut că în clinica de chirugie cardiovasculară din Centrul medical Anadolu -Turcia pe care o conduce sunt internaţi cam 750 - 800 de bolanvi străini de pe toate continentele, ceea ce reprezintă cam 30-35 la sută din totalul spitalizărilor. "Din totalul bolnavilor străini internaţi cam 7 la sută sunt români, în jur de 40-50 pe an. Asta numai la chirurgie cardiovasculară, dar sunt români internaţi şi în alte clinici", a mai spus Cicek.
Acesta a subliniat că la spitalul privat pe care îl conduce, şi care aparţine unui ONG un băieţel din România cu o malformaţie gravă la inimă a fost operat recent, gratis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News