Data actualizării:
Data publicării:

Mamă ucraineancă, silită să-și vândă bebelușul unei familii de români: "În certificatul de naștere, figura numele cumpărătorului"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
O femeie din Ucraina ar fi fost silită să-și vândă fetița nou-născută unei familii de români.

Totul a avut loc în luna decembrie 2022. Patru persoane, printre care președinta unei fundații pentru copii, o șefă de maternitate și o notară din Republica Moldova, împreună cu o femeie din Ucraina, au fost trimise în judecată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Acestea sunt acuzate că au fost implicate într-un grup infracțional ce viza traficul de copii.

Grupul infracțional mai include și un cuplu din România, care ar fi cumpărat bebelușul. Autoritățile române au fost alertate și vor efectua propriile investigații la solicitarea PCCOCS.

Nou-născuta nu a fost dusă dincolo de granițele Republicii Moldova, fiind salvată în ultimul moment de autoritățile locale.

Investigațiile Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) al Inspectoratului Național de Investigații au arătat că o femeie din Ucraina, care se cunoștea cu președinta fundației pentru copii din Republica Moldova, a identificat o potențială victimă - o femeie de 38 de ani, gravidă și cu mai mulți copii în grijă.

Această femeie a fost adusă în Republica Moldova pentru a naște și ar fi fost presată să-și ofere fetița spre adopție unui cuplu din România, în schimbul unor sume de bani și alte bunuri. Sub presiune psihologică și amenințări cu pierderea drepturilor părintești în Ucraina, aceasta a fost determinată să accepte, nașterea având loc în a doua jumătate a lunii decembrie 2022.

"În certificatul de naștere, figura numele de familie al cumpărătorului"

Autoritățile au dezvăluit că șefa de maternitate din Chișinău a oferit "sfaturi" în favoarea adopției, iar notara a avizat a avizat declarația privind stabilirea paternității, cât și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei, în schimbul unor "beneficii".

"După nașterea copilei, aceștia au profitat nu doar de starea de război din Ucraina și situația financiară dificilă a victimei, dar și de faptul că nu cunoaște limba română. Prin urmare, aceștia au determinat-o să semneze atât declarația privind stabilirea paternității, cât și declarația prin care cumpărătorul român urma să devină tatăl legal al copilei. Ca rezultat, în certificatul de naștere al nou-născutei figura numele de familie al cumpărătorului, ca fiică biologică a lui, ceea ce i-ar fi permis să părăsească R. Moldova împreună”, arată PCCOCS, potrivit ziarulnational.md.

Bebelușul a fost salvat în cele din urmă de autorități, care au intervenit prompt la sesizarea centrului de plasament unde se afla mama.

Cazul celor patru femei va fi judecat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Dacă vor fi găsite vinovate de trafic de copii, acestea riscă închisoare de la 15 la 20 de ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani sau chiar detenţie pe viaţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel