Malaria a fost eradicată din Belize după 70 de ani
Malaria a fost eradicată din Belize la capătul unei campanii desfăşurate timp de 70 de ani, transmite Organizaţia Mondială a Sănătăţii, potrivit Reuters.
Numărul cazurilor de malarie, boală provocată de paraziţi din genul Plasmodium şi transmisă prin înţepături ale ţânţarilor Anopheles, a scăzut de la aproximativ 10.000 în 1994, la zero cazuri în 2019.
În cadrul eforturilor pentru eradicarea bolii, Belize a colaborat cu Belize Vector Ecology Center pentru analiza datelor cu privire la densitatea şi distribuţia ţânţarilor purtători ai paraziţilor care provoacă malarie.
De asemenea, au fost folosite plase împotriva ţânţarilor impregnate cu insecticid şi au fost îmbunătăţite procedurile pentru diagnosticarea timpurie a bolii şi asigurarea tratamentului necesar.
Un rol important în eradicarea malariei l-a avut şi colaborarea cu ţările vecine Mexic şi Guatemala, informează Agerpres.
VEZI ȘI: De ce țânțarii preferă să ciupească doar anumite persoane
Te-ai întrebat vreodată care sunt preferințele țânțarilor?
Dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea din New Mexico, a declarat pentru Medical News Today: "Motivul pentru care țânțarii sunt atrași de oameni a fost discutat în câteva studii, în care s-a vorbit despre mirosul corporal, culoarea și textura pielii, temperatura corpului, microbii care trăiesc la suprafața pielii, dioxidul de carbon expirat de oameni, consumul de alcool și tipul de dietă. În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu o temperatură mai ridicată a corpului și care transpiră mult, prezența diverșilor microbi pe piele și oamenii cu tenul mai închis ar putea fi mai predispuși la a fi ciupiți de țânțari", citează Digi World.
În urma respirației celulare, oamenii și mai toate animalele eliberează dioxid de carbon, căldură și umiditate, ceea ce, din nou, atrage țânțarii. În plus, unele cercetări sugerează că, cu cât este mai mare producția de CO2, cu atât este mai mare atracția.
Mai multe cercetări au identificat acidul lactic drept o altă substanță chimică de care sunt atrași țânțarii. Încă din 1968, un studiu a constatat că acidul lactic a atras țânțarii femele care transmit febră galbenă. Un altul l-a numit un odorizant uman pentru țânțari. Producem acid lactic atunci când facem exerciții fizice.
Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/de-ce-tantarii-prefera-sa-ciupeasca-doar-anumite-persoane_919966.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News