Maioneză, retrasă de la vânzare din cauza oxidului de etilenă. Ce este această substanţă şi cum ne afectează
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 16 oct 2021, 17:25
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Un lot dintr-un sos de maioneză este retras din magazine din cauza oxidului de etilenă într-unul dintre ingredientele folosite la fabricarea acestuia. Vezi mai jos ce este această substanţă, dar şi cum ne poate afecta ea. 

Potrivit Autorității Naţionale Sanitar -Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, producătorul consideră că nu există nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceștia, a decis rechemarea acestui lot de produs pentru a elimina orice fel de suspiciune.

Este vorba despre sosul de maioneză „Regal” de 420 grame, lot: 1450 / exp:23-24/03/2022/cod bare: /5941311006785.

Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme.

Persoanele care au achiziționat aceste produse și doresc rambursarea acestora au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat și pe baza bonului fiscal până la data de 15.11.2021, scrie Mediafax.

G Ad:

Pe 12 octombrie, un lanț de magazine a rechemat produsele din gama de panificație achiziționate în data de 6 octombrie, deoarece au în compoziție drojdie, iar un ingredient al drojdiei a fost contaminat cu oxid de etilenă.

Este vorba despre bagheta french de 300 de grame și de demi bagheta french de 110 grame.

„Cu toate acestea, produsele nu prezintă un risc direct pentru sănătate, deoarece concentrația de materie primă pentru obținerea căreia s-a folosit acest ingredient este foarte mică în produsele de panificație (sub 2,5%). Rechemarea privește exclusiv produsele din loturile comercializate în data 6.10.2021. Toate celelalte produse comercializate în raionul de panificație nu sunt afectate”, arată ANSVSA.

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă (oxid de etenă sau oxiran), un compus organic cu formula C2H4O, este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu un miros eteric ușor dulceag. Este folosit, printre altele, la ca gaz sterilizant pentru diferite produse alimentare, pesticid și consumabil în procese medicale. Oxidul de etilenă este solubil în apă și solvenți organici.

Sisteme de organe afectate de acest gaz sunt: cutanate (cutanate), de dezvoltare (efecte în perioadele în care organele se dezvoltă), neurologice (sistemul nervos), oculare (ochi), renale (sistemul urinar sau rinichi). 

Oxidul de etilenă este un produs chimic creat de om, care este utilizat în principal pentru a produce etilen glicol (o substanță chimică utilizată pentru a produce antigel și poliester). O cantitate mică (mai puțin de 1%) este utilizată pentru combaterea insectelor în unele produse agricole depozitate și o cantitate foarte mică este utilizată în spitale pentru sterilizarea echipamentelor și consumabilelor medicale. 

VEZI PE DC MEDICAL CARE SUNT CĂILE DE EXPUNERE LA ACEASTĂ SUBSTANŢĂ. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro