Maia Sandu: Republica Moldova va cere ajutorul României dacă va fi ameninţată de Rusia/ Chirieac: Moldova nu poate fi apărată militar. Mai e o cale scurtă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Maia Sandu
Facebook Maia Sandu
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a spus că ţara sa se va adresa României pentru ajutor în cazul unei ameninţări militare din partea Rusiei. Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că Moldova nu poate fi apărată militar, dar spune unde sunt soluţiile. 

Republica Moldova se va adresa României pentru ajutor în cazul unei ameninţări militare din partea Rusiei, a declarat preşedintele Maia Sandu. După cum a declarat aceasta, ţara "este îngrijorată" de situaţia actuală din lume şi "admite diferite variante de evoluţie a situaţiei, inclusiv cele mai pesimiste" - relatează TASS, preluată de Rosbalt. Sandu a amintit de actele teroriste din Transnistria nerecunoscută din aprilie şi a subliniat că analizează atât posibilele ameninţări externe, cât şi interne.

Cu toate acestea, secretarul de presă al liderului Rusiei, Dmitri Peskov, a făcut apel la Republica Moldova să nu vadă o ameninţare din partea Rusiei şi a remarcat că consolidarea armatei moldoveneşti nu creează riscuri pentru Federaţia Rusă.

Anterior, şeful Ministerului de Externe al Republicii Moldoveneşti Transnistrene, Vitali Ignatiev, a declarat disponibilitatea de a încerca să obţină independenţa, cu ulterioara alipire la Federaţia Rusă, scrie Rador.

Chirieac: Moldova nu poate fi apărată militar. Mai are o cale scurtă, dar e greu de făcut

"Nu se poate apăra. Moldova poate fi apărată de europarlamentari, la Bruxelles, prin statutul de candidat şi prin utilizarea de fonduri. Dar apărare în Republica Moldova... ar fi absurd să vorbim despre asta. Au sub 12.000 de militari, neînarmaţi, neantrenaţi. Republica Moldova poate fi apărată economic, diplomatic, politic, dar nu militar. 

De altfel, în Constituţia Republicii Moldova este trecut statutul de neutralitate. Rusia a spus că nu are nimic cu Ucraina dacă vrea să adere la UE, dar să nu adere la NATO. E un pretext, sigur, dar Republica Moldova e departe de o aderare la NATO. 

Moldova mai are o cale scurtă, dar e greu de făcut. Să ceară unirea cu România. Dar atenţie, trebuie să vrea Moldova, România, Bruxelles-ul şi NATO", a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

Peskov, la jumătatea lui iulie: Moldova să nu vadă din partea Rusiei o amenințare

Republica Moldova nu trebuie să vadă o amenințare din partea Rusiei, iar consolidarea armatei moldovenești nu creează riscuri pentru Federația Rusă, a declarat la jumătatea lunii iulie secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov. 

„În ceea ce privește consolidarea armatei moldovenești nu există riscuri pentru Rusia. Dar nici Republica Moldova nu trebuie să vadă vreo amenințare în această privință. Acest lucru este complet absurd. Probabil, cineva va compara acest lucru cu Ucraina. Însă în această privință unele comparații sunt absolut deplasate”, a declarat Peskov, citat de RIA-Novosti, potrivit Rador.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a dat de înțeles că republica nu vrea să lupte cu nimeni, dar este obligată să se preocupe de reînarmarea armatei pentru a avea posibilitatea să se apere.

Maia Sandu l-a asigurat pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu există amenințări pentru Ucraina din direcția Transnistriei nerecunoscute. Sandu a subliniat, între altele, că convingerea ei se bazează pe informațiile existente și pe „discuțiile cu reprezentanții Tiraspolului”.

Anterior, Zelenski amenințase că va răspunde cu o „lovitură” asupra unei amenințări ipotetice din partea Transnistriei și a amintit de câteva „provocări minore”.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel