Maia Sandu, mesaj de Ziua Nistrului: Este datoria noastră să îl protejăm
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a transmis un mesaj de ziua râului Nistru. 

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat astăzi un mesaj, de Ziua Nistrului, marcată în fiecare an, în ultima zi de duminică a lunii mai.

"Istoria neamului nostru este strâns legată de apele curgătoare ale fluviul Nistru. De-a lungul timpurilor, apele Nistrului au ajutat oamenii din localităţile de pe malurile sale să-şi crească roada, să adape animalele, să transporte mărfurile, să-şi hrănească familiile. Puţin se cunoaşte despre faptul că fluviul Nistru a ajutat mii de oameni să supravieţuiască în perioada foametei din 1946-1947. Astăzi, fluviul Nistru este sursa de apă la robinet pentru sute de mii de oameni din raioanele Soroca, Sângerei, municipiile Bălţi şi Chişinău", a spus preşedintele Maia Sandu, conform Rador.

"Mii de hectare de terenuri din raioanele Orhei, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi şi Ştefan Vodă sunt irigate cu apele Nistrului şi protejează plantaţiile multor agricultori de secetele tot mai frecvente din ultimii ani din ţara noastră.Mii de păsări, plante şi animale îşi găsesc adăpost în zonele umede Unguri-Holoşniţa şi Nistrul de Jos, iar comunităţile locale îşi dezvoltă afaceri turistice pentru cei care caută un loc de refugiu de aglomeraţia zilnică", a menţionat preşedinta Maia Sandu.

În acelaşi timp, şefa statului a mai subliniat că: "Nistrul ne oferă multe privilegii pentru a ne dezvolta şi asigura un trai confortabil. Şi este de datoria noastră să-l protejăm, tratându-l cu respect prin epurarea apelor uzate, gestionarea corectă a deşeurilor şi prin împădurirea malurilor".

Maia Sandu: Putin va fi arestat dacă vine în Republica Moldova 

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi că va ordona arestarea liderului rus Vladimir Putin pentru crime de război dacă acesta va pune piciorul pe teritoriul republicii, în baza mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI), având în vedere că Republica Moldova este semnatară a Statutului de la Roma, actul fondator al CPI, relatează EFE, Unimedia.info şi Ziarul Naţional din Chişinău.

'Da. Republica Moldova a semnat acordul privind Curtea Penală Internaţională şi Republica Moldova va respecta decizia instanţelor', a declarat Sandu la postul Euronews România, ca răspuns la întrebarea dacă Putin va fi arestat în Republica Moldova.

Republica Moldova a semnat şi ratificat Statutul de la Roma, tratatul fondator al CPI de la Haga, a cărei jurisdicţie nu este recunoscută de Rusia, potrivit media citate.

'Când a început războiul, am aflat la 04:00 dimineaţa, iar la 05:00 am fost aici (la birou) aşteptându-i pe membrii Consiliului Suprem de Securitate. Şi puteam auzi bombele care cădeau. Iniţial am crezut că sunt la Odesa, mai târziu am aflat că au fost în Vinniţa, dar le puteam auzi din acest birou', a evocat Maia Sandu.

În acest moment nu există risc de invazie militară pentru Republica Moldova, "graţie Ucrainei care ţine armata rusă departe de graniţele noastre", a subliniat în acelaşi interviu Maia Sandu, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel