Maia Sandu anunță că ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor care luptă de partea Rusiei în Ucraina
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sondaj: Peste jumătate dintre moldoveni vor în UE; în NATO nu ar vrea nici măcar un sfert dintre cei chestionați. Maia Sandu și PAS – pe primul loc la intenția de vot / Sursa foto Agerpres
Sondaj: Peste jumătate dintre moldoveni vor în UE; în NATO nu ar vrea nici măcar un sfert dintre cei chestionați. Maia Sandu și PAS – pe primul loc la intenția de vot / Sursa foto Agerpres
Săptămâna trecută preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat o mobilizare ”parţială” pentru a-şi consolida trupele din Ucraina. În aceste condiții, Maia Sandu anunță că  ia în calcul să retragă cetățenia persoanelor cu cetățenie rusă care luptă de partea Rusiei în Ucraina.

În regiunea separatistă Transnistria trăiesc în jur de 200.000 de persoane cu dublă cetăţenie, moldovenească şi rusă. Maia Sandu a spus că există riscul ca unii dintre aceşti oameni să poată fi chemaţi la arme de către Rusia, scrie Agerpres.

Pentru a împiedica să se întâmple asta, noi analizăm posibilitatea aplicării procedurii de revocare a cetăţeniei moldoveneşti pentru acele persoane (cu paşapoarte ruseşti) care luptă de partea agresorului, a explicat ea.

Examinăm posibilitatea înăspririi pedepsei pentru cetăţenii moldoveni (fără paşapoarte ruseşti)... care se află în rândurile forţelor armate ale agresorului, a subliniat preşedintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a adăugat că au loc consultări cu Moscova pentru a preveni cazurile în care cetăţeni moldoveni să fie chemaţi la arme.

Rusia are staţionate trupe de menţinere a păcii în Transnistria de la începutul anilor '90, atunci când separatiştii pro-ruşi au scos de sub controlul Chişinăului cea mai mare partea a regiunii.

Maia Sandu a anunţat că autorităţile de la Chişinău vor cere Moscovei să nu recruteze cetăţeni moldoveni în cadrul mobilizării

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că Ministerul Afacerilor Externe al republicii va solicita Rusiei să ia în calcul posibilitatea de a nu recruta în cadrul mobilizării persoanele care au a doua cetăţenie cea moldovenească. Ea a făcut acest anunţ în cadrul unui briefing susţinut după o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova - relatează Agenţia de presă TASS. Am cerut Ministerului moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene să iniţieze consultări bilaterale cu Federaţia Rusă pentru a exclude cazurile de convocare pentru mobilizare a cetăţenilor moldoveni rezidenţi în Rusia, în timpul procesului de mobilizare - a spus preşedintele.

Sandu a indicat că Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova va oferi sprijin şi moldovenilor care doresc să se întoarcă acasă din Rusia. "Ambasada desfăşoară o activitate intensă deja pentru a da curs cererilor care sunt în număr foarte mare" - a adăugat liderul republicii. Anterior, Maia Sandu, în cadrul unui briefing, a susţinut că republica ar putea să le retragă cetăţenia moldovenilor care pleacă în Ucraina pentru a lupta de partea Rusiei. Potrivit acesteia, o astfel de recomandare a fost emisă de către Consiliul Suprem de Securitate al Republicii Moldova.

Citește și:

 "Putin își trimite oamenii la Chișinău". Bogdan Chirieac: Această lucrare a Moscovei ar putea avea succes. Semnalele disperate ale Bucureștiului

Mii de oameni au protestat ieri fața Parlamentului și Președinției din Chișinău, împotriva actualei guvernări. Aceștia au spus că sunt nemulțumiți de scumpirile și crizele cu care se confruntă țara. Manifestanții au cerut demisia actualei puteri și declanșarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Conducerea țării a fost criticată mai ales pentru refuzul de a negocia prețuri mai bune la gaze cu Rusia. Protestul a fost organizat de Partidul ȘOR, de opoziție. 

"Este evident ce face Putin, își trimite oamenii la Chișinău. Manipularea aceasta în masă credeți că va funcționa?", l-a întrebat Saviana Rusu pe analistul politic Bogdan Chirieac, la Realitatea Plus. 

Bogdan Chirieac: Această lucrare a Moscovei ar putea avea succes

"Republica Moldova nu va fi atacată brutal, cum s-a întâmplat în Ucraina, ci cu războiul hibrid, cu astfel de manifestări. Ne dăm seama de situația din Basarabia și anume că peste 2 milioane de moldoveni, cetățeni ai Republicii Moldova, au plecat din țară, din 4,4 milioane mai sunt în țară cam 2,6 milioane, mulți sau cei mai mulți dintre ei sunt rusofoni, ruși, ucraineni, nu români. Sigur că da, această manifestare, această lucrare a Moscovei ar putea avea succes dacă Uniunea Europeană nu va ține seama de semnalele disperate ale Bucureștiului că cea mai săracă țară din Europa, Republica Moldova, trebuie ajutată.

Deci cu vorbe frumoase, vizite de nivel înalt și alte lucruri a primit Maia Sandu. Este vremea ca cetățenii Republicii Moldova să primească ajutoare. Nu la nivelul Ucrainei, nu am putea gândi așa ceva deoarece Ucraina este într-un război fierbinte cu Rusia, dar un minimum necesar, energie electrică, fiindcă centralele de energie electrică sunt în Transnistria, gaz, mare problemă cu gazul în Republica Moldova și oricum nu ar avea bani să îl plătescă, deci acolo intrăm într-o zonă pragmatică care poate face ca manevrele lui Putin să nu aibă succes, bazându-ne cât de cât pe o oarecare bunăstare a populației. Nu e mare lucru, v-am spus, sunt 2 milioane de oameni acolo", a declarat Bogdan Chirieac.

Moţiunea iniţiată de socialişti şi comunişti împotriva Guvernului Republicii Moldova a picat la vot

Moţiunea de cenzură iniţiată de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) din parlamentul de la Chişinău împotriva guvernului condus de Natalia Gavriliţă a picat joi după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi, în favoarea sa exprimându-se doar 30 de deputaţi, au relatat Agora.md şi Deschide.md.

Natalia Gavriliţă a declarat, de la tribuna parlamentului, că moţiunea nu are nicio justificare şi i-a îndemnat pe deputaţi să voteze împotrivă.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel