Maia Morgenstern: Ironia dulce-amară, punte între trecut şi prezent
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Pe scena teatrului se transmite gând, se transmite emoţie, stare, se spune o poveste este unul dintre mesajele pe care ni le-a transmis actriţa Maia Morgenstern prezentă în studioul DC News alături de Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române din Capitală.

Maia Morgenstern ne-a povestit despre proiectul de teatru care face o punte peste timp, legând între ele, printr-o punere în scenă la teatrul Evereiesc, trei mari nume ale literaturii: Caragiale, Eminescu şi Şalom Alehem:

"Avem un spectacol la teatrul Evreiesc "De la Caragiale la Şalom Alehem". Scriitori care au tratat aceleaşi teme sociale, practic cu dulce-amar ironie, cu umor, cu luciditate, cu obiectivitate, cu incisivitate, denunţând tare, păcate, defecte, cu multă autoironie... şi am imaginat o călătorie, o întâlnire imaginară: o călătorie cu trenul între Caragiale şi Shalom Alehem unde îşi "povestesc" (...) memoriile celor doi mari scriitori. (...)", ne-a spus Maia Morgenstern.

În piesă apar pasageri ai trenului, aceştia fiind personajele din scrierile celor doi. Unul dintre cei ce urcă în acest "tren al imaginaţiei" este... Eminescu!

"Eminescu, practic, după ştiinţa mea, a fost cel care a scris, practic prima cronică a Teatrului Evreiesc din România. 1876, la Pomul verde, la Iaşi. A fost o cronică asupra mugurilor, zorilor Teatrului Evreiesc înfiinţat de Goldman", a mai spus ea.

"Eminescu a fost şi un bun cronicar dramatic" a precizat directorul Cristescu. Puteţi descoperi frumuseţea mesajelor transmite de cei doi invitaţi ai noştri în interviul de mai jos:

Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat din București, și Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române din Capitală, au acordat un interviu în exclusivitate pentru DC News, pe care vă invităm să-l urmăriţi intregal > AICI <

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel