Maghiarii nu vor Suedia în NATO. Ce l-a întrebat Titus Corlățean pe un oficial ungar. "A fost un disconfort profund la nivelul interlocutorului"
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Noi dezvăluiri din "bucătăria europeană"!

Senatorul Titus Corlățean a dezvăluit la DC News câteva dintre discuțiile de culise pe care le-a avut cu diverși oficiali în ultima perioadă. Reamintim că, de curând, Parlamentul ungar a declarat că "nu este încă pregătit" să ratifice cererea de aderare a Suediei la NATO, lucru confirmat de deputatul Agnes Vadai, potrivit Euractiv. Politicienii maghiari cer o explicație pentru criticile aduse dezvoltării democratice a țării, similar cu îngrijorările exprimate de mulți alți politicieni europeni.

"Eu am avut o discuție cu un oficial ungar. Ne știm, ne cunoaștem... vorba aia. Și i-am pus o întrebare directă, că dacă ne știm ne și permitem. Pe ambele dimensiuni, și pe problema cu Ucraina și pe treaba cu Suedia la NATO. Voi v-ați cântărit bine interesul pe termen mediu? Pentru că, până la urmă, sunteți membri UE și NATO, banii adevărați pentru dezvoltare vin de la Bruxelles, de la Uniunea Europeană. Luați de la ruși, luați de la chinezi, dar nu e sustenabil, voi nu vă integrați în "Uniunea Asiatică" - rămâne să aveți vocația asta europeană pe termen mediu. V-ați calculat bine interesul?

Pentru că, la un moment dat, mai devreme sau mai târziu, vi se va întoarce înapoi! Ajung și europenii ăștia la o masă critică în care n-o să mai accepte! Suedia... Suedia nu e... nu dau nume de țărișoare de două milioane de locuitori prin Europa sau prin Balcani... Suedia are o democrație consolidată cu tot ce reprezintă pe plan economic, tehnologic, politic. Dar când spui Suedia e tot pachetul nordic, toate statele nordice - că familia lor e mai mare, ai statele baltice și mai ai și alte state transatlantice care țin foarte aproape de familia asta cu Suedia. Vă gândiți pe termen mediu dacă ăsta e interesul?

A fost un disconfort profund la nivelul interlocutorului care nu mi-a spus explicit că da, am dreptate, dar e o chestiune care preocupă - establishment-ul profesionist pe interior care se duce la limita de rupere. Dar la un moment dat, dacă se rupe treaba asta, vor avea de suferit."

Val Vâlcu: Doamne ajută! Sau cum se zice... Doamne ferește!

Titus Corlățean: Să le vină mintea, să fie luminați! Asta să le urăm!

Interviul integral, aici:

           

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel