MAE vrea să organizeze 63 de consulate itinerante, pentru a fi mai aproape de comunitățile românești
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat lansarea în dezbatere publică a planului privind organizarea a 63 de consulate itinerante în 2021.
Potrivit unui comunicat al MAE, demersul vine în sprijinul cetățenilor români din afara țării, ca răspuns la semnalările primite din partea acestora și în întâmpinarea nevoilor comunităților de a avea acces la servicii consulare cât mai aproape de domiciliu sau reședință.
„Consulatul itinerant este o activitate cu caracter ocazional care presupune deplasarea unei echipe consulare mobile într-o localitate unde se află o comunitate românească, aflată la distanță față de un oficiu consular permanent, în vederea prestării de servicii consulare solicitate de membrii comunității respective. Echipele consulare mobile sunt formate din consuli și funcționari consulari ai misiunii diplomatice sau oficiilor consulare care organizează această activitate și sunt dotate cu echipamente tehnice necesare preluării și procesării serviciilor consulare în regim offline. Cu ocazia acestor consulate itinerante, se poate procesa o gamă foarte variată de servicii consulare, precum acte notariale, documente de călătorie și de stare civilă, obținere acte din România etc”, se arată în comunicat.
Pentru a oferi o predictibilitate mai mare cetățenilor români din străinătate, MAE a conceput și adoptat o nouă procedură de organizare a consulatelor itinerante, care prevede planificarea anuală a calendarului acestora în două etape succesive.
Astfel, la începutul fiecărui an este elaborată prima formă a Planului anual pentru organizarea consulatelor itinerante, care este lansat în dezbater. Pe baza propunerilor primite din partea reprezentanților comunităților românești din străinătate, Planul este ajustat și completat.
Pentru anul 2021, MAE are în vedere organizarea a 63 de consulate itinerante. „Precizăm că la elaborarea acestuia, pe lângă criteriile obișnuite (distanța față de cel mai apropiat consulat, dimensiunea comunității românești, volumul solicitărilor de servicii și asistență consulară formulate de cetățenii români din regiunile vizate), s-au luat în considerare și aspecte ce țin de restricțiile locale introduse pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. În plus, acolo unde situația o va impune, MAE va avea în vedere trimiterea unor delegații din Centrală pentru a veni în sprijinul misiunilor și a compensa eventuale deficiențe logistice sau de personal de la fața locului”, a mai informat MAE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News