MAE nu știe câți români sunt în străinătate: „Pentru că nu se înscriu la Ambasade, deși legea îi obligă”
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 25 mai 2022, 12:54
WhatsApp
Fotografie creată de veerasak Piyawatanakul, de la Pexels
Fotografie creată de veerasak Piyawatanakul, de la Pexels
Aproximativ 8 milioane de români ar locui în prezent în străinătate, potrivit unor estimări ale Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP). 

Pe de altă parte, alte estimări arată că numărul cetăţenilor români aflaţi în străinătate variază între 3,6 şi 5 milioane de persoane, potrivit datelor Eurostat, OECD - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi ONU – Organizaţia Naţiunilor Unite, centralizate de prof. univ. dr. Dumitru Sandu, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, potrivit Ziarul Financiar.

Obligație normativă fără sancțiuni

Potrivit unei prevederi din legea privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, în cazul stabilirii reşedinţei sau domiciliului în străinătate, cetăţenii români au obligaţia de a se înregistra la cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României (prevederile art. 5 lit. d) din Legea nr. 248/2005), au spus reprezentanţii MAE.

„Având în vedere că actul normativ invocat nu prevede nicio sancţiune pentru nerespectarea obligaţiei de notificare, formalităţile de înregistrare sunt îndeplinite de un număr redus de cetăţeni români“, au transmis reprezentanţii MAE.

5,7 milioane cetăţeni români stabiliți în străinătate la finalul anului 2021

Potrivit cifrelor puse la dispoziţia misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare române de către autorităţile străine, dimensiunea comunităţii cetăţenilor români stabiliţi în străinătate la finalul anului 2021 este de aproximativ 5,7 milioane cetăţeni români, potrivit MAE.

„În privinţa dimensiunii reale a comunităţii române din străinătate, precizăm că aceste cifre au un anumit grad de relativitate. Pe de o parte, din bazele de date ale serviciilor de imigrări străine au fost radiaţi, de regulă, cetăţenii români care au dobândit şi cetăţenia statului de reşedinţă, aceştia nemaifiind înscrişi şi nemaiputând fi identificaţi în evidenţele oficiale de pe plan local ca cetăţeni români.

Se poate astfel estima că, în străinătate, persoanele cu dublă sau multiplă cetăţenie, dintre care una este cetăţenia română, ating o proporţie semnificativă. Pe de altă parte, evidenţele respective nu includ cetăţenii români care nu şi-au reglementat legal situaţia juridică în raport cu statul de reşedinţă“, au transmis reprezentanţii MAE, în urma unei solicitări a Ziarului Financiar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?