MAE l-a rechemat în România pe Dragoș Viorel Țigău, după ce ambasadorul i-a asociat pe kenyeni cu maimuțele
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 10 iun 2023, 14:33
WhatsApp
Foto: Facebook Dragoș Viorel Țigău
Foto: Facebook Dragoș Viorel Țigău
Ministerul Afacerilor Externe anunță că a demarat procedura de rechemare a ambasadorului Dragoș Viorel Țigău în România.

În legătură cu informațiile privind remarca ambasadorului României în Republica Kenya în timpul unei reuniuni de lucru, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări:

Având în vedere situația creată de conduita ambasadorului României în Republica Kenya, ministrul afacerilor externe a demarat deja procedura de rechemare de la post a ambasadorului.

De asemenea, de îndată ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată.

MAE precizează că, în mod regretabil și contrar regulilor instituției, inclusiv a celor de conduită și etică, ambasadorul român în Republica Kenya nu a informat Centrala MAE, anterior datei de 8 iunie, conform procedurilor și practicilor în vigoare, despre incidentul în cauză, care a avut loc la finalul lunii aprilie 2023.

În ceea ce privește remarca din timpul reuniunii, ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior incidentului scuzele sale, inclusiv în scris.

Ministerul Afacerilor Externe regretă profund această situație, adresează scuzele sale tuturor celor afectați și respinge și condamnă ferm orice comportament și orice atitudine incompatibile cu respectul reciproc. Orice comportament sau comentariu de natură rasistă este absolut inacceptabil.

Astfel de conduite și atitudini nu reflectă sub nicio formă valorile instituționale și umane pe care se fundamentează acțiunea diplomatică a MAE român, care se bazează pe promovarea și respectul profund față de drepturile omului, diversitate și combaterea rasismului și a oricăror forme de intoleranță sau discriminare.

MAE își exprimă speranța că acest episod izolat nu va afecta natura profundă a relației dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat, o prioritate importantă a acțiunii sale.

Toate aceste elemente au fost comunicate grupului ambasadorilor africani la București la nivel de secretar de stat pentru strategii diplomatice și afaceri globale, în cadrul unei reuniuni ce avut loc ieri la sediul MAE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?