MAE îşi exprimă indignarea faţă de comentariile din emisiunea radio franceză On va s'gener!
Ministerul Afacerilor Externe a luat act cu indignare de emisiunea 'On va s'gener!', difuzată miercuri de canalul radio francez Europe1, considerând că atât comentariile care au aparţinut moderatorului emisiunii, Laurent Ruquier, cât şi invitaţilor săi, dau dovadă de "o xenofobie evidentă", "prin clişeele de factură negativă promovate la adresa cetăţenilor români".
Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri seara de MAE, emisiunea este cu atât mai condamnabilă cu cât moderatorul a făcut deja obiectul unei acţiuni de protest a Ambasadei României la Paris, în aprilie 2010, pentru comentariile defăimătoare din cadrul emisiunii 'On n'est pas couches!', difuzat de canalul TV France 2. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franţa a intervenit la acel moment pe lângă conducerea France Televisions semnalând derapajele, aminteşte MAE.
Referitor la emisiunea 'On va s' gener!', Ambasada României la Paris s-a autosesizat imediat şi a acţionat pe lângă instituţiile abilitate - preşedintele Consiliului Superior al Audiovizualului şi conducerea radioului Europe1 - pentru a condamna cu fermitate orice formă de discriminare şi a solicitat luarea unor măsuri imediate, precizează sursa citată.
MAE reiterează în comunicat că respinge cu fermitate orice formă de discriminare, stigmatizare colectivă şi xenofobie, precum şi utilizarea de mesaje cu caracter discriminatoriu la adresa cetăţenilor români. "Considerăm că astfel de manifestări nu fac decât să susţină şi să dezvolte o atitudine ostilă la adresa românilor, prin propagarea către publicul larg a unor stereotipuri negative care se răsfrâng asupra unei întregi naţiuni", se menţionează în poziţia MAE.
Referitor la promovarea acestui tip de emisiuni, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a luat de asemenea poziţie, potrivit comunicatului MAE. "În calitate de fost ambasador al României la Paris şi om care apreciază valoarea spiritului francez, am manifestat multă deschidere faţă de tot ce înseamnă libertate de exprimare a mass-media, dar astfel de emisiuni, care pot fi generatoare de discriminare şi acte xenofobe, vin să nege şi să lovească chiar în acest spirit. M-am simţit jignit şi extrem de surprins, în calitate de reprezentant al unei ţări francofone, să văd această legătură imorală care s-a făcut, pe nedrept, între faptul că 85% din elevii români învaţă limba franceză în şcoală şi utilizarea acesteia într-o etapă ulterioară, de aşa numiţii "cerşetori" români. Să înţeleg de aici că modul exemplar prin care România îşi onorează angajamentele internaţionale în materie de educaţie, ca membră a unei ţări aparţinând Francofoniei, devine un subiect de umor ieftin de calitate suburbană?.. Condamn orice manifestare care nu are nici valoare artistică, nici de informare şi vine doar să aducă prejudicii de imagine. Afirmaţii de genul ŤLes Roumains, on a un peu ras le cul!ť sunt jignitoare şi reprezintă o dovadă a unui spirit îngust. Cu atât mai mult, ele reprezintă comentarii periculoase din partea unei instituţii mass-media, care promovează în rândul publicului său astfel de mesaje de stigmatizare colectivă cu substrat xenofob şi antieuropean, ceea ce este absolut inacceptabil', a spus şeful diplomaţiei.
Citeşte şi:
Ce spun francezii la radio că fac 85% dintre români: cerşesc, învăţă să se spele, se alfabetizează
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News