Macron a dezvăluit ce va face dacă va câştiga un al doilea mandat de preşedinte
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să întărească suveranitatea Franţei dacă va câştiga un al doilea mandat de preşedinte luna viitoare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat joi să întărească suveranitatea Franţei dacă va câştiga un al doilea mandat de preşedinte luna viitoare, pentru a cârmui ţara prin ceea ce el a numit o nouă eră de criză, cu o 'revenire a tragediei în istorie', relatează Reuters, citat de Agerpres.

Macron îi devansează pe contracandidaţii săi în sondaje înainte de alegerile de luna viitoare, iar avansul său a crescut după invadarea Ucrainei de către Rusia.

El este considerat în continuare principalul favorit la câştigarea primului tur de scrutin, dar şi al celui de-al doilea, indiferent care ar fi contracandidatul său.

'Ne aflăm într-un punct de cotitură în care putem face ceva cu adevărat important', a declarat Macron într-o conferinţă de presă, subliniind faptul că războiul este la uşa Europei şi evidenţiind provocarea globală a schimbării climatice.

El a spus că planurile sale pentru al doilea mandat'sunt ancorate în momentul acesta, cel al revenirii tragediei în istoriei'. Macron a spus că vrea să construiască un 'metaverse european' pentru a concura cu giganţii americani ai tehnologiei şi a face Europa mai independentă în acest domeniu.

Nu în ultimul rând, Macron a promis subvenţii pentru ameliorări la domiciliu şi alte măsuri pentru combaterea schimbării climatice, de exemplu asigurarea accesului la autovehicule electrice, prin programe de leasing.

A face Franţa o ţară mai independentă va fi un obiectiv cheie, a spus el, în prezentarea platformei sale, angajându-se să facă tot ce poate pentru a proteja ţara dacă rămâne preşedinte.

Sondajele de opinie din ultimele săptămâni îl creditează cu o victorie cu 30,5% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial din Franţa de la 10 aprilie, în creştere de la 25% luna trecută.

Chiar dacă va câştiga, Macron va avea nevoie de partidul său centrist La Republique en Marche (LREM) - care a eşuat în recentele alegeri locale - şi de aliaţii săi pentru a câştiga alegerile parlamentare din iunie şi a dispune de o bază puternică pentru a-şi implementa politicile.

Campania prezidenţială a fost una neobişnuită, mai întâi dominată de candidatul extremei drepte Eric Zemmour, iar acum umbrită de războiul de Ucraina, care i-a adus o creştere în sondaje lui Macron, în contextul în care ceilalţi candidaţi aproape nu se fac auziţi, comentează Reuters.

Macron: 'Am promis un şomaj mai mic şi, în pofida crizei, am reuşit'

Pe de altă parte, a anunţat Macron, Franţa trebuie să se îndrepte progresiv sper o vârstă de pensionare de 65 de ani, luând în considerare particularităţile fiecărei profesii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel