Macron și Tusk revitalizează relația dintre Franța și Polonia, după câțiva ani de tensiuni - Foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi prim-ministrul polonez Donald Tusk au salutat luni reluarea relaţiei apropiate între Paris şi Varşovia după câţiva ani mai tensionaţi, insistând pe 'securitatea' Uniunii Europene, într-un moment în care posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă ar putea ameninţa solidaritatea transatlantică, transmite AFP. 

'Welcome back', l-a întâmpinat Macron pe Tusk la Palatul Elysée. 'Vreau să-ţi declar aici prietenia noastră şi bucuria de a te revedea şi de a putea avea, prin tine şi guvernul tău, parteneri de încredere, proeuropeni, clari în ce priveşte securitatea europeană', a adăugat Macron în faţa presei.

La rândul său, Tusk a subliniat că vrea să 'revitalizeze' aceste relaţii şi să 'redinamizeze triunghiul de la Weimar', numele sub care este cunoscută cooperarea franco-germano-poloneză, întreruptă în ultimii ani. De altfel, miniştrii de externe ai celor trei state urmau să aibă o reuniune în cursul după-amiezii în apropiere de Paris, când Tusk urma să se deplaseze spre Berlin pentru o întâlnire cu cancelarul Olaf Scholz.

Foto

Donald Tusk, fost preşedinte al Consiliului European, conduce un executiv care a succedat unui guvern populist naţionalist ce a avut relaţii tensionate cu Parisul. Emmanuel Macron a evocat deschiderea în curând a unui 'nou capitol' cu 'pregătirea unui nou tratat bilateral' în locul celui din 1991.

Macron a insistat pe întărirea industriei de apărare europene

Preşedintele francez a insistat pe necesitatea de 'întărire' a industriei de apărare europene, mai ales pentru 'furnizarea de echipamente strategice şi muniţii Ucrainei' în faţa invaziei ruse lansate acum aproape doi ani.

'Aceasta este ceea ce va permite de asemenea să facem din Europa o putere de securitate şi de apărare complementară NATO, pilon european al Alianţei atlantice', a adăugat el.

Anturajul lui Macron subliniază constant importanţa întăririi apărării europene pentru a se face faţă unei eventuale dezangajări a Washingtonului în cazul revenirii la Casa Albă a fostului preşedinte Donald Trump în urma alegerilor din noiembrie.

Citând 'Cei trei muschetari', romanul lui Alexandre Dumas, Donald Tusk a spus că 'filosofia de la baza' Uniunii Europene şi NATO este 'unul pentru toţi, toţi pentru unul'. 'Împreună cu Franţa, suntem pregătiţi să luptăm pentru această securitate a întregii Europe', a dat el asigurări.

Citește și - Guvernul lui Donald Tusk va renunţa la plângerile în justiţie ale Poloniei contra UE privind politicile climatice - Reuters

Polonia nu va mai încerca să dea în judecată UE, în tentativa de a anula numeroase politici climatice ale Bruxelles-ului, şi de asemenea se pregăteşte să renunţe la procesele demarate deja de precedentul Guvern de la Varşovia, au declarat vineri pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

După mai mulţi ani în care autorităţile de la Varşovia, în frunte cu partidului conservator Lege şi Justiţie (PiS), s-au opus anumitor politici climatice europene, alegerile din luna octombrie 2023 au adus la putere un nou Guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European, Donald Tusk. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel