Macron, Scholz și Draghi, în drum spre Kiev. Iohannis ar urma să li se alăture
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi sunt în drum spre Kiev, scrie presa din Italia. Le Figaro notează că președintele Klaus Iohannis se va alătura delegației.

„Liderii celor trei mari țări ale Uniunii Europene, Germania, Franța și Italia, sunt așteptați în această dimineață la Kiev”, scrie RaiNews. Împreună au călătorit noaptea cu un tren special închiriat. Cei trei au avut o întâlnire de lucru miercuri seara pentru a se pregăti pentru întâlnirea de a doua zi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Le Figaro.

Cei trei lideri europeani urmau să ajungă în capitala Ucrainei după o călătorie de aproximativ douăsprezece ore.

Tot Le Figaro arată că președintele Klaus Iohannis ar urma să se alăture delegaţiei joi dimineaţă, după ce a parcurs un alt traseu.

Volodimir Zelenski urmează să-i primească pe liderii europeni pentru discuții considerate cruciale înainte de summitul european din 23 și 24 iunie, de la Madrid.

Emmanuel Macron reafirmă solidaritatea cu România, în contextul riscurilor generate de Rusia

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a reafirmat, cu ocazia întâlnirii cu preşedintele Klaus Iohannis, solidaritatea cu România şi cu aliaţii din cadrul NATO, în contextul riscurilor de securitate generate de Rusia.

„Sunt fericit să mă aflu astăzi în Baza Mihail Kogălniceanu, la invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis. Această deplasare intervine într-un context grav pe care îl cunoaştem, ştim cu toţii războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, care se desfăşoară foarte aproape de această zonă. Misiunea militarilor francezi în România evidenţiază deplina solidaritate a Franţei cu aliaţii săi europeni în contextul ameninţărilor la adresa securităţii noastre comune", a declarat Emmanuel Macron, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată alături de Klaus Iohannis.

„Mulţumesc României pentru că a acceptat ca Franţa să asume responsabilitatea de naţiune-cadru pentru o misiune în cadrul NATO pe teritoriul său. Este un semn de încredere ce reflectă un parteneriat strategic solid. Doresc, de asemenea, să le mulţumesc forţelor noastre armate (...). Doresc să vă transmit, domnule preşedinte, că suntem mândri să ne aflăm aici, suntem fericiţi, suntem mulţumiţi de această misiune care s-a derulat aproape perfect în această primă etapă. Dorim să o continuăm alături de dumneavoastă şi alături de armatele aliate prezente aici, salut toate contingentele naţiunilor pe care le-am întâlnit mai devreme şi care permit securizarea teritoriului României şi flancul estic al Europei şi al NATO", a continuat Emmanuel Macron.

„România nu este pentru Franţa ca oricare altă ţară, alianţa dintre ţările noastre se bazează pe o prietenie de două secole. Am evocat acest lucru acum şi, în numeroase ocazii, când au fost crize grave care ameninţau securitatea, România a putut să conteze pe fraternitatea Franţei. Sunt mândru că astăzi continuăm această tradiţie istorică”, a mai spus președintele Emmanuel Macron.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel