Macron îl va suna pe Putin după summitul G20 din Idonezia. Sfat pentru Xi Jinping: Este în interesul tău
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Macron îl va suna pe Putin după summitul G20 din Idonezia. Sfat pentru Xi Jinping: Este în interesul tău / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Macron îl va suna pe Putin după summitul G20 din Idonezia. Sfat pentru Xi Jinping: Este în interesul tău / Foto: Facebook Emmanuel Macron
Macron urmează să-l sune pe Vladimir Putin după summitul G20 şi să-l îndemne pe Xi Jinping să exercite presiuni asupra Rusiei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, îl va suna pe omologul său Vladimir Putin după summitul G20 din Indonezia, unde liderul rus este de așteptat să se confrunte cu presiuni puternice, a declarat luni un oficial francez, scrie baroons.com.

Macron "îl va contacta după G20", le-a spus înalt oficialul de la Elyseereporterilor, deplângând "izolarea" lui Putin cu privire la invazia Ucrainei.

Macron, sfat pentru Xi Jinping



Președintele francez a menținut linii de comunicare cu Putin în ciuda conflictului și va "continua să vorbească", a adăugat oficialul. Macron îi va spune și lui Xi Jinping, președintele Chinei, că este în "interesul" Beijingului să "pună presiuni" pe Rusia asupra invaziei Ucrainei.

El se va întâlni cu liderul chinez marți dimineață în marginea summitului de pe insula indoneziană Bali și îi va spune "interesul tău, ca și al meu, este să faci presiune asupra Rusiei, astfel încât aceasta să revină la masa negocierilor și să respecte dreptul internațional".

Iohannis, întrevedere cu Macron: România este pregătită să adere la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că a discutat, vineri, la Palatul Elysee cu omologul francez, Emmanuel Macron, despre aderarea României la Spaţiul Schengen, situaţia de securitate din regiune, prezenţa militară franceză în ţara noastră şi aprofundarea Parteneriatului Strategic.

'Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu preşedintele Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit Preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic. România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său. În ceea ce priveşte situaţia de securitate, Franţa este şi aici alături de noi, prezenţa militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO. Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluţia situaţiei de securitate din Ucraina şi demararea procesului de reconstrucţie a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu preşedintele Macron', a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, întâlnirea a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral şi a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică şi internaţională.

"Preşedintele României şi omologul său francez au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării', arată Administraţia Prezidenţială.

Şeful statului a subliniat la întâlnirea cu omologul francez şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare, arătând că acestea confirmă, încă o dată, că România este pregătită să adere la Spaţiul Schengen şi că extinderea va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său.

În ceea ce priveşte aspectele de securitate, Administraţia Prezidenţială subliniază că preşedintele Klaus Iohannis a transmis şi cu această ocazie aprecierea pentru participarea trupelor franceze la forţa multinaţională a NATO din România, ca naţiune-cadru a Grupului de luptă aliat din ţara noastră, inclusiv pentru decizia Franţei de a spori această contribuţie. Cei doi lideri au abordat şi situaţia de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi consecinţele acesteia în plan european şi global, cu accent pe energie şi securitate alimentară", se arată în comunicat. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel