Lupta cu inflaţia. Intervenție directă a Guvernului Turciei
În lupta cu inflaţia, Guvernul Turciei a hotărât să intervină pentru a oferi produse ieftine populației.
Pentru a combate o creştere semnificativă a preţului produselor alimentare, autorităţile turce au inaugurat luni propriile lor pieţe unde vor vinde legume ieftine direct cumpărătorilor, ocolindu-i astfel pe retaileri pe care Guvernul îi acuză că urcă preţurile, transmite Reuters. Cumpărătorii s-au aşezat la coadă pentru a cumpăra tomate, ceapă şi ardei de la un cort al municipalităţii amplasat în cartierul cartierul Bayrampasa din Istanbul, aşteptând o oră pentru a achiziţiona aceste produse care se vând la jumătate din preţul din magazine.
Iniţiativa de a înfiinţa pieţe de stat vine după ce în luna ianuarie 2018 preţurile la alimente au crescut cu 31% în ritm anual şi precede alegerile locale de luna viitoare, la care partidul AK al preşedintelui Tayyip Erdogan se confruntă cu sarcina dificilă de a-şi menţine sprijinul. Comercianţii dau vina pe furtunile din sudul Turciei, precum şi pe creşterea costurilor cu mâna de lucru şi transporturile, pentru majorarea preţurilor la alimente. În schimb, autorităţile vorbesc de 'terorism alimentar' şi susţin că vor pedepsi pe oricine încearcă să menţină preţurile la un nivel artificial de ridicat. 'Au început să manipuleze preţurile şi încearcă să provoace o creştere explozivă a preţurilor. Aceasta a fost o încercare de a teroriza societatea', a declarat luni preşedintele Tayyip Erdogan într-un discurs de campanie.
Citește și: Trump, amenințări către Erdogan: "Va fi o catastrofă pentru Turcia"
Ieftin, dar în cantități limitate
Potrivit unei iniţiative guvernamentale, municipalităţile din Turcia au început să vândă legume la un preţ cu aproximativ 50% sub cel înregistrat în luna ianuarie de Oficiul turc de statistică. Însă fiecare persoană poate cumpăra numai cel mult trei kilograme de legume. Urmează ca programul să fie extins prin includerea orezului şi a leguminoaselor, de genul linte, precum şi a produselor de curăţenie, a spus Erdogan. Deocamdată programul se derulează doar în Istanbul, unde au fost înfiinţate 50 de puncte de vânzare a produselor cu preţuri reduse, şi în capitala Ankara.
În aceste condiţii este puţin probabil să aibă un impact direct asupra cifrelor privind inflaţia la nivel naţional, dar ar putea influenţa creşterea preţurilor pentru locuitorii din primele două oraşe din Turcia. Mai mulţi cumpărători din cartierul Bayrampasa şi-au exprimat speranţa că vânzarea de produse la preţuri reduse va continua şi după votul de luna viitoare.
La o piaţă de alimente din Istanbul, comercianţii s-au plâns că nu pot să concureze cu tarabele înfiinţate de muncipalitate, care potrivit acestora sunt subvenţionate de contribuabili şi au fost înfiinţate numai în scopul electoral. 'Preţurile de pe piaţa de alimente sunt afectate de preţul pungilor de plastic, salariile angajaţilor, taxele pentru închirierea tarabelor, preţul combustibililor. Toate acestea duc la creşterea costurilor produselor. Guvernul nu are astfel de costuri. Toate costurile lor sunt plătite cu bani din buzunarele noastre' a declarat un comerciant care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Citește și: Turcia. Ce le promite Erdogan alegătorilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News