Data publicării:
Lupta cu cancerul, dusă din cele mai vechi timpuri. Cum tratau egiptenii boala incurabilă
Cancerul este adesea considerat o boală a lumii moderne. Totuși, texte medicale din Egiptul Antic sugerează că vindecătorii de atunci cunoșteau această afecțiune. Iar acum, dovezi noi, obținute dintr-un craniu vechi de peste 4.000 de ani, dezvăluie că medicii egipteni ar fi încercat să trateze anumite tipuri de cancer prin intervenție chirurgicală.
Craniul aparținea unui bărbat de aproximativ 30-35 de ani la momentul decesului și se află în colecția Laboratorului Duckworth de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. De la mijlocul secolului al XIX-lea, oamenii de știință au studiat suprafața cicatrizată a craniului, inclusiv multiple leziuni considerate a reprezenta daune osoase provocate de tumori maligne. Arheologii consideră craniul, etichetat 236 în colecție, drept unul dintre cele mai vechi exemple de tumoră malignă din lumea antică, datând din perioada 2686 î.Hr. - 2345 î.Hr., potrivit CNN.
Analizând recent cicatricile cu ajutorul unui microscop digital și tomografii computerizate micro (micro-CT), cercetătorii au detectat urme de tăieturi în jurul tumorilor, sugerând utilizarea unor instrumente metalice ascuțite pentru îndepărtarea nodulilor. Descoperirile au fost publicate miercuri în revista Frontiers in Medicine.
„A fost prima dată când omenirea a abordat chirurgical ceea ce astăzi numim cancer”, a declarat Dr. Edgard Camarós, autor principal al studiului și profesor în cadrul departamentului de istorie al Universității Santiago de Compostela din Coruña, Spania.
Totuși, nu se știe dacă vindecătorii au încercat să îndepărteze tumorile în timp ce pacientul era încă în viață sau după moarte, pentru analiză, a declarat Camarós.
„Dacă aceste tăieturi au fost făcute cu persoana în viață, vorbim despre un tip de tratament direct legat de cancer”, a spus el. Dar dacă urmele au apărut post-mortem, „înseamnă că este vorba despre o autopsie în legătură cu acel cancer”, a mai spus acesta. „Oricum ar fi, este uimitor să ne gândim că au efectuat o intervenție chirurgicală”, a adăugat Camarós. „Dar nu putem distinge exact între un tratament și o autopsie”, a conchis el.
Descoperirile oferă dovezi importante și directe ale cunoștințelor medicale avansate din Egiptul Antic, documentate pe larg în texte precum Papirusul Ebers și Papirusul Kahun.
„Putem observa că medicina egipteană antică nu se baza doar pe remedii din plante, așa cum se întâmplă în alte civilizații”, a precizat Dr. Ibrahem Badr, profesor asociat în cadrul departamentului de restaurare și conservare a antichităților de la Universitatea Misr pentru Știință și Tehnologie din Giza, Egipt. „Se baza direct pe practici chirurgicale”, a mai spus acesta.
Noile tehnologii din secolul XXI dezvăluie detalii necunoscute anterior despre arta medicală din Egiptul Antic. „Studiul oferă o direcție nouă și solidă pentru reevaluarea istoriei medicinei și patologiei în rândul egiptenilor antici”, a spus Badr.
Analiza ambelor cranii „este o cercetare remarcabilă care oferă dovezi științifice noi și clare despre domeniul patologiei și dezvoltarea medicinei în rândul egiptenilor antici”, a încheiat Badr.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News