Data actualizării:
Data publicării:

Lunetiștii l-au salvat pe Trump. Generalul (rez) Ilie Botoș explică dispozitivul de protecție multistratificat al președinților

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Generalul Ilie Botoș a explicat pentru DCNews cum este alcătuit dispozitivl de protecție în cazul demnitarilor cu rang înalt sau al președinților americani și ce l-a salvat pe Donald Trump, în Pennsylvania.

”Dispozitivul de protecție în astfel de cazuri este unul stratificat, arată generalul (rez) Ilie Botoș, și din acesta fac parte nu doar agenți ai Secret Service, ci și din alte structuri.

Primul inel de siguranță este asigurat de agenții Serviciului Secret, cum ar fi SPP, la noi. Apoi avem unitățile de intervenție rapidă, cunoscutele SWAT, inclusiv lunetiști ce monitorizează unghiurile de tragere și pozițiile unde s-ar putea camufla atentatorii. Poliția locală este responsabilă de organizarea punctelor de acces și monitorizarea mulțimii, a ceea ce se întâmplă pe traseu sau în stadion. Acestea ar fi elementele kinetice, dar separat acționează structurile de protecție informativă, structurile de intelligence, care fac evaluarea informațiilor legate de riscuri, amenințări, din datele colectate de structurile cu atribuții de monitorizare a persoanelor care pot să genereze probleme.

Din ceea ce am văzut, din ceea ce este public, se pare că foarte rapid au acționat structurile ce monitorizează ariile de risc, lunetiștii, care au anihilat trăgătorul, atentatorul. Misiunea agenților Secret Service a fost de a-l culca la pământ, de a-l proteja pe Trump, au făcut scut în jurul său, și l-au scos rapid din unghiul de tragere. Din acest punct de vedere estimez că s-a acționat corespunzător.

Focul de armă a fost tras de la circa 130 de metri, spune presa. Urmează să se stabilească dacă verificarea perimetrului, a locrilor de risc în care s-ar fi putut camufla un individ cu intenții ostile s-a făcut corespunzător.

Aici intervin FBI și DoJ, Departamentul de Justiție, care vor investiga ce tip de armă s-a folosit, câte focuri s-au tras, de unde, de către cine, care el atentatorului, cu cine avea legături, de unde a primit sprijin, unde s-a pregătit etc. Vor fi analizate separat și sunt clasificate, vor merge în Justiție, poate atunci se vor face publice toate detaliile”, a concluzionat gen. Ilie Botoș

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel