Data publicării:

Lumea interbelică era o lume rurală în care comunitatea mergea la CLACA POPII. Bulai: Asta ce vă zice? Este EVUL MEDIU!

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto Viața Satelor din România/ Youtube
foto Viața Satelor din România/ Youtube
Alfred Bulai a vorbit despre claca popii, un concept social și eveniment al societății rurale, marcă a Evului Mediu, care a dăinuit în satul românesc și în secolul XIX. 

În urma expertizei sociologului Alfred Bulai în lumea satului românesc, a fost deschis subiectul ”clăcii”, o adunare a membrilor societății rurale. 

”Gura lumii pe o parte și a Facebook-ului pe de alta. Satul vorbește, te vorbește de rău, te prinde la colțuri. Facebook îți pune eticheta, te urmărește, te amenință”, a deschis jurnalistul Val Vâlcu subiectul, gazda emisiunii ”Nod în papură”. 

Societatea rurală din România, demnă de Evul Mediu

”Da, sigur, diferă, dar nu diferă din punct de vedere al modului de comunicare cele două lumi, e o lume polară. România, din păcate moștenește tradiția, zic din păcate, tradiția interbelică. România interbelică a fost o țară nemodernizată, s-a modernizat doar în câteva orașe. România a fost o țară centralizată, era Bucureștiul (n.r. - capitală), a fost Iașiul, dar pentru că la Unire au fost ei foarte inteligenți au spus să fie capitala la București, a decăzut Iașiul, care era mult peste București în mijlocul secolului al XIX-lea. Transilvania era o zonă diferită, dar tot urbană.

Lumea interbelică era o lume rurală, mare parte din ea, analfabetă și chiar medievală. Gusti, școala monografică de la București condusă de marele Dimitrie Gusti, a studiat sate autentic medievale, obști sătești, care este o formă de organizare medievală obștea. Se dau pământurile în fiecare an, se distribuie, există o judecată o obștii, nu intru în amănunte, că nu asta e interesant acum, dar e o lume medievală. În unul dintre filmele făcute de școala lui Gusti, a fost și unul dintre primele filme sociologice din lume, la Drăguș, în 1929, este filmată o zi în care ei (n.r. - sătenii) mergeau toți, toată comunitatea, la claca popii. Claca, adică se duceau să lucreze pentru preot. Clacă! Asta ce vă zice? Este Evul Mediu. 1929 este la mijlocul perioadei interbelice și avem o lume rurală autentic medievală, dar care, din păcate, după perioada medievală nu s-a prea dezvoltat, apoi după perioada comunistă... sau mai bine zis, ritmul de dezvoltare este ultra lent comparativ cu zonele urbane dezvoltate, care sunt înalt modernizate”, a relatat Alfred  Bulai. 

Vezi emisiunea integrală aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel