Data actualizării:
Data publicării:

Lukaşenko vrea patrule armate pe străzile din Belarus de frica unor acte 'extremiste' (Reuters)

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a solicitat organizarea de patrule cu arme de calibru mic pe străzile oraşelor cu scopul de a garanta siguranţa oamenilor, transmite Reuters.

'Oamenii ar trebui să se simtă în siguranţă acasă, la locul de muncă, pe stradă, în orice moment al zilei', a spus Lukaşenko într-o înregistrare video de la o întâlnire cu organele de securitate de vârf ale Belarusului, postată pe Pul Pervovo, o publicaţie de stat care transmite despre activităţile preşedintelui belarus.

Chiar dacă rata criminalităţii din Belarus este în scădere, Lukaşenko a zis faptul că ţara este expusă riscului de infracţiuni de 'natură extremistă'.

'Trebuie să preluăm controlul asupra acestui lucru'

'Astăzi, acesta este cel mai important aspect al menţinerii legii şi ordinii, pentru a suprima acţiunile tâlharilor şi pentru a preveni pierderea sufletelor, care nu înţeleg încă pe deplin ce tutori străini îi vizează. Avertizez Ministerul Afacerilor Interne, KGB-ul, serviciile speciale, toată lumea, procuratura - oricine: trebuie să preluăm controlul asupra acestui lucru. Băieţii noştri de la patrulare trebuie să fie pe străzi. Patrulele trebuie să fie înarmate cu arme de calibru mic, cel puţin pistoale', a declarat Lukaşenko.

Președintele Belarusului a susţinut invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, permiţând Moscovei să utilizeze teritoriul belarus pentru a lansa războiul. Mai mult, acesta a fost de acord în 2023 să desfăşoare arme nucleare tactice ruseşti în ţara sa, la graniţa de vest a Rusiei.

Mai mulţi 'sabotori', inclusiv cetăţeni ucraineni şi belaruşi, au fost reţinuţi

Săptămâna trecută, Lukașenlo a declarat că mai mulţi 'sabotori', inclusiv cetăţeni ucraineni şi belaruşi, au fost reţinuţi la graniţa celor două ţări într-o 'operaţiune antiteroristă' şi că grupuri similare au fost reţinute 'de două sau trei ori pe săptămână'.

În luna ianuarie, autorităţile din Belarus au demarat o investigaţie asupra unui grup de 20 de analişti şi comentatori independenţi aflaţi acum în afara ţării şi acuzaţi de conspiraţie pentru a prelua puterea şi a promova extremismul. La putere din 1994, Lukaşenko a organizat o nouă represiune împotriva disidenţei după ce a înăbuşit demonstraţii fără precedent împotriva a ceea ce oponenţii săi spun că a fost o realegere sa fraudată în 2020. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel