Lui Elon Musk nu-i merge în Europa precum în SUA. Protestatarii s-au ciocnit cu poliția la fabrica Tesla din Germania
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Protestatarii care se opun extinderii fabricii producătorului american de vehicule electrice Tesla (TSLA.O) din Grueneheide, lângă Berlin, s-au ciocnit cu poliția vineri, în timp ce unii dintre ei au încercat să ia cu asalt instalația, scrie Reuters.

Aproximativ 800 de persoane au luat parte la protest, potrivit grupului organizator Disrupt Tesla, care susține că extinderea ar dăuna mediului înconjurător.

O înregistrare video Reuters a arătat zeci de persoane purtând șepci albastre și măști care le acopereau fețele, ieșind dintr-o zonă împădurită din apropiere și încercând să ia cu asalt sediul companiei. Polițiștii au încercat să îi împiedice, inclusiv prin forță. Cel puțin un protestatar a fost reținut.

"De ce poliția este atât de îngăduitoare cu protestatarii de stânga?", a scris pe platforma sa de socializare X CEO-ul Tesla, Elon Musk, adăugând că demonstranții nu au reușit să pătrundă în perimetru.

Înregistrarea video a mai arătat personal medical ajutând unele persoane rănite.

"Suntem aici astăzi pentru a atrage atenția asupra fabricii Tesla din Grunheide din cauza distrugerii mediului pe care o produce," a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Disrupt Tesla, Ole Becker.

Grupul dorește, de asemenea, să evidențieze distrugerea mediului în țări precum Argentina sau Bolivia, cauzată de extracția de litiu, potrivit lui Becker. Litiul este o resursă cheie pentru bateriile vehiculelor electrice.

"Protejăm libertatea de întrunire", a declarat purtătorul de cuvânt al poliției Brandenburg, Mario Heinemann, "dar suntem, de asemenea, responsabili pentru ordinea și siguranța publică. Aceasta înseamnă că vom interveni și atunci când este necesar".

Poliția a confirmat că protestatarii au încercat să intre în incinta fabricii, dar au fost împiedicați, mai multe persoane fiind reținute. De asemenea, au fost primite câteva sesizări de rănire.

Unii dintre demonstranți au avariat câteva mașini Tesla folosind materiale pirotehnice și vopsea într-un loc de depozitare a mașinilor din apropiere, a adăugat purtătorul de cuvânt al poliției.

Tesla a anunțat la începutul acestei săptămâni că va închide fabrica pentru o zi vineri, fără a specifica un motiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel