Ludovic Orban: „Suntem într-o perioadă de revoluție în energie”. Centrala de cogenerare de la Petromidia, impact major național și local
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a explicat la lansarea construcției noii centrale de cogenerare de la Petromidia, că pentru a rămâne competitivă pe piața energetică, România trebuie să-și dezvolte masiv capacitatea de producere a energiei prin metode „prietenoase” cu mediul. 

Ludovic Orban a apreciat că viitoarea centrală de cogenerare de la Petromidia, care va fi construită în doi ani de Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (FIEKR) și care va va produce combinat, energie electrică și termică, va avea o importanță strategică în zonă. 

„Lansăm astăzi o investiție de 148 de milioane de USD, o investiție importantă, din care se vor produce 80 de MWt cu cea mai modernă centrală de cogenerare, cu cele mai mari randamente și cu un impact bun asupra mediului înconjurător. Este important să precizăm aceste date. (...) Prin această investiție care, evident, face parte, dintr-un angajament al Rompetrolului, printr-un memorandum guvernamental, practic Rompetrolul arată că onorează obligațiile asumate și susține investițiile pe care s-a angajat să le realizeze. Investiția este importantă atât la nivel național, dar ea are relevanță și importanță și pentru locuitorii din Năvodari care vor beneficia, ca urmare a producerii în cogenerare, de căldură. E o plăcere să pentru mine să fiu parte de la începutul acestui proiect, al noii centrale de cogenerare de la Petromidia, care cu siguranță va avea efecte economice semnificative”, a spus el la conferința de presă prilejuită de lansarea construcției. 

Președintele Camerei Deputaților a vorbit și despre evoluției rafinăriei de la malul Mării, care, de la a fi închisă în urmă cu două decenii, a ajuns astăzi cea mai profitabilă și mai eficientă rafinăriei de Europa de Est.

„Am câteva amintiri din perioada 1997-2000, când Rafinăria Petromidia a fost considerată moartă, și chiar s-a luat decizia de a opri activitatea ei. Cu toate astea, un grup de întreprinzători și-a asumat riscuri majore, printr-o privatizare, iar cu intervenția evidentă a capitalului privat, Rafinăria Petromidia a fost repusă în funcțiune. Cei din Năvodari se uitau dacă vor veni vapoare. Când a venit primul vapor (cu petrol, n.r.) au zis: „A, ăsta e de formă”. După aceea a venit al doilea vapor, și al treilea vapor, și așa mai departe. Iată că de atunci și până astăzi, Rafinăria Petromidia este în funcțiune, este un actor economic foarte important, cu o contribuție semnificativă la dezvoltare și, evident, la bugetul de stat de stat și la bugetele locale”, a povestit Orban. 

Președintele Camerei Deputaților a vorbit, la aceeași conferință, și despre importanța investițiilor în energie, enumerând câteva direcții în care acestea ar trebui făcute. 

„Suntem într-o perioadă de schimbare majoră, aș spune aproape o revoluție în domeniul energiei, în special ca urmare a Green Deal-ului, a noilor politici europene. Va trebui, în următoarea perioadă, să facem investiții masive în producerea de noi capacități de energie și în dezvoltarea de astfel de capacități de energie care să fie „prietenoase” cu mediul și care să permită producerea energiei cu cele mai moderne tehnologii și cele mai mari randamente, astfel încât să asigurăm competitivitate economiei românești. Competitivitatea depinde în mare măsură de modul în care este produsă energia, de prețurile pentru energie electrică, iar ținând cont de consecințele anticipate pe termen mediu și lung ale Politicii Verzi de la nivelul european, evident că noi va trebui să creștem capacitățile de producție semnificativ, și în acest sens cred că trebuie să investim major, din toate resursele posibile. În cadrul PNRR sunt alocate sume pentru domeniul energiei de cred că 1,5 miliarde de lei. De asemenea, există Fondul de monetizare care va fi utilizat pentru a susține investiții în acest domeniu extrem de important pentru România. De asemenea, că tot suntem aici cu toții, în Constanța, Camera Deputaților a adoptat Acordul nuclear, care a fost semnat de ministrul Energiei Virgil Popescu cu partenerul strategic SUA. Sunt convins că și Senatul va adopta în cel mai scurt timp acest acord și vom pune bazele unei investiții majore de importanță vitală pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nu în ultimul rând, că tot suntem la Constanța, sunt convins că Ministerul Energiei și  Guvernul sunt implicate pentru a găsi cele ai bune soluții astfel încât să putem să începem cât mai rapid exploatarea gazelor naturale de la Marea Neagră, pentru a putea utiliza aceste resurse pentru dezvoltarea economică a României”, a mai arătat Ludovic Orban.  

La finalul ceremoniei care s-a desfășurat pe platforma Petromidia, Ludovic Orban, alături de oficial KMG International, Fondul de Investiții Kazah-Român, Rompetrol, SAPE și de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și-au lăsat amprenta, simbolic, pe piatra de temeie a viitoarei centrale de cogenerare, a cărei construcție va începe efectiv la 1 iunie și va fi terminată la 31 iulie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel