Lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline grecesc. De ce este numit și "aurul lichid" al Greciei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline grecesc. De ce este numit și "aurul lichid" al Greciei / Foto: Pexels
Lucruri pe care nu le știai despre uleiul de măsline grecesc. De ce este numit și "aurul lichid" al Greciei / Foto: Pexels
Află în articol de ce uleiul de măsline grecesc este considerat unul dintre cele mai bune din lume.

Uleiul de măsline grecesc este sinonim cu tradiția greacă. "Aurul lichid" al țării, așa cum l-a numit Homer, este o componentă nutrițională de neînlocuit pentru fiecare grec, scrie Greek Reporter.

Grecii antici consumau ulei de măsline pentru o viață sănătoasă și lungă, atât ca hrană, cât și ca tratament esențial pentru piele și păr. Astăzi, măslinele și uleiul de măsline sunt alimente de bază într-o casă grecească, unde sunt folosite în salate sau ca ingredient esențial în cea mai mare parte a bucătăriei grecești. Acum uleiul de măsline grecesc este exportat și consumat în toate părțile lumii, iar mulți cunoscători îl consideră cel mai bun.

Istoria uleiului de măsline


Măslinii și fructele lor prețioase au fost cultivate încă din 4000 î.Hr., potrivit botanistului Augustin Pyrame de Candole și cărții sale Origin des Plantes Cultivees. Botanistul urmărește originea măslinului de pe coastele Mediteranei de Est, bazându-și concluzia pe existența vegetației de măslin sălbatic auto-semănat, texte antice și descoperiri de săpături arheologice.

În 1951, arheologul grec Panagiotis Anagnostopoulos, care a făcut săpături extinse în Knossos, a susținut că originea măslinului se află de fapt pe insula Creta. Potrivit cercetărilor lui Anagnostopoulos, cultivarea măslinilor pe sol grecesc a început în Creta în urmă cu 3.500 de ani, în epoca minoică timpurie.

Potrivit unor istorici, grecii au fost primii oameni care au cultivat măslini în zona mediteraneană europeană. Aceste cunoștințe au fost transportate fie de coloniști greci, fie de negustori fenicieni. Tradiția greacă antică spune că patria măslinului este Atena și primul măslin a fost plantat de zeița înțelepciunii, Atena, pe Dealul Acropolei.

Spania, producătorul de măslini numărul 1 

Astăzi, în întreaga lume, există aproximativ 800 de milioane de măslini, dintre care aproximativ 95% sunt cultivați în bazinul mediteranean, care are cele mai bune condiții de sol și climă pentru cultivarea măslinelor. Un total de 19.845.300 de tone de măsline au fost produse la nivel mondial în 2011, Spania fiind țara producător numărul unu cu 7.820.060 de tone.

Italia este pe locul al doilea, cu o producție de 3.182.204 de tone de măsline în 2011, iar Grecia a fost pe locul trei cu 2.000.000 de tone.

Măslinul este cultivat pe scară largă în toată Grecia, îmbrățișând fiecare colț al țării cu frunzișul argintiu și aspectul străvechi. Cultivarea lui, care este mai mare decât orice alt tip de arbore fructifer, ocupă aproximativ 15% din terenul agricol cultivat și 75% din culturile de arbori din țară.

Uleiul de măsline în Grecia Antică


Uleiul de măsline în Grecia Antică nu era doar un aliment de bază, ci și un simbol al sănătății bune și al puterii, dar și un medicament, precum și o sursă de magie, care inspira mare venerație pentru puterile sale. Atleții și războinicii se frecau cu ulei de măsline pe tot corpul pentru că credeau că le va da putere și noroc, iar nobilii își ungeau capul cu ulei de măsline.

Aristotel a studiat măslinul și a transformat cultivarea lui în știință. Omul de stat și legislatorul atenian Solon (639-559 î.Hr.) a fost primul care a legiferat protecția acestuia. Hipocrate, părintele medicinei, descrie uleiul de măsline ca fiind leacul perfect pentru multe afecțiuni. Codul Hipocratic menționează mai mult de șaizeci dintre utilizările sale medicinale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel