Lucian Negoiță, despre prăpastia din societatea românească: Are o responsabilitate majoră
„Pentru a umple prăpastia dintre tabere avem nevoie să ne informăm, să investim în educația copiilor, a claselor defavorizate din mediul rural sau în zonele sărace ale țării și, mai ales, să ne dorim”, susține Lucian Negoiță, specializat în tratarea atacurilor de panică, depresiei, anxietății și stresului.
Luni, 20 august, am prezentat prima parte a interviului cu Lucian Negoiță, acesta explicând cum poate fi gestionată o situație de criză. Marți, publicăm cea de-a doua parte.
De menționat că, înainte de a răspunde întrebărilor adresate de redactorii DCNews, a făcut următoarele precizări: „Pot emite idei proprii și am dreptul la o opinie și la exprimarea ei. Ca psiholog, o să mă refer strict la procesele psihice, la cum funcționează creierul, la mecanismele noastre de autovindecare și reziliență. Acestea sunt valabile în cazul oricărei persoane, protestatari, jandarmi sau politicieni".
În societatea românească există mereu, indiferent de subiect, două tabere: noi versus ei. În contextul protestelor, s-a adâncit prăpastia dintre cele două tabere. Ce ar trebui să facem pentru ca prăpastia să nu ne înghită pe toți?
Prăpastia dintre „tabere", în orice societate, este menținută, în opinia mea, de mai mulți factori: sărăcia, un nivel scăzut al educației, diferențe mari între clasele sociale. Pe lângă factorii clasici ca manipularea, dezinformarea, instigarea la violență, diversiuni prezente de-a lungul istoriei la fiecare revoluție sau schimbare socială. Din păcate, întreaga clasă politică are o responsabilitate majoră aici. Lipsa unor valori autentice în societate, propulsarea unor nonvalori în posturi și funcții publice par a confirma vorba cântecului „Țara te vrea prost", dar cred că politicienii ne vor proști. Par a trata această țară, oamenii și resursele ei ca pe propria lor vacă de muls. Măcar dacă ar trata-o ca pe propria lor companie. Cred că ar avea mai multă grijă. Tarele acumulate de-a lungul zbuciumatei noastre istorii continuă să se transmită din generație în generație. Jung ar spune că le avem impregnate în inconștientul nostru colectiv. Atitudini fanariote, comuniste continuă să se manifeste în aparatura de stat, birocrație, mediul de afaceri, educație, cultură.
Pentru a umple prăpastia dintre tabere avem nevoie să ne informăm, să investim în educația copiilor, a claselor defavorizate din mediul rural sau în zonele sărace ale țării și, mai ales, să ne dorim! Atitudini de bunăvoință, empatie și compasiune pot ajuta la crearea unei comuniuni și de unire a celor două tabere. Pentru asta este nevoie ca fiecare dintre noi să își asume și să facă mici pași în direcția schimbării. A aștepta de la stat, de la politicieni, de la ceilalți este, ca în terapie, o așteptare sortită eșecului. Fiecare dintre noi este responsabil ca acolo unde suntem, în Piață, la muncă, acasă să fim civilizați și responsabili. Poduri se pot construi, așadar, dacă ne dorim, plecând de la noi. Germania de Est și cea de Vest au reușit după 1989 prin multă muncă și coeziune socială. Aici politicul nostru nu pare a-și dori acest lucru. Dezbină și câștigă cât mai mult, cât mai repede pare a fi deviza lor.
Răul pe care ni-l facem singuri prin nepăsare este mai mare decât cel pe care îl pot face toți politicienii la un loc. Credeți că e adevărat?
Corupția poate ucide, ignoranța poate ucide, nepăsarea poate ucide. Din păcate, pot aminti de acel caz din America din anii 60 în care o tânără a fost ucisă sub privirile a 47 de martori, cum avea să descopere ulterior Poliția. Acum pot fi ucise idealuri, visuri ale tinerilor care aleg să plece din țară. Nepăsarea contribuie la accentuarea acelei prăpastii dintre noi.
Totuși, sunt optimist. La următoarele alegeri, actuala clasă politică, indiferent de culoare, cred că va fi aspru sancționată, indiferent de promisiuni sau pomeni electorale. Sunt la fel de dezamăgit de toată clasa politică - și de cei de stânga și de cei de dreapta -, nu fac diferențieri. Singurul partid este un ideal: o Românie civilizată în care cetățeanul să fie respectat și să respecte legea. Așa putem evolua și depăși mentalități și tipare distrugătoare.
Prima parte a interviului AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News