Lucian Boia: Putin încearcă să refacă Imperiul Rus
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
lucian-boia-dc
lucian-boia-dc
Istoricul Lucian Boia spune că președintele Rusiei, Vladimir Putin, face un "joc periculos" în tentativa sa de a reface Imperiul Rus, adăugând că intențiile liderului de la Kremlin își au rădăcina în pierderile imense suferite de Rusia ca urmare a destrămării Uniunii Sovietice.

"Rusia a pierdut enorm în urma prăbușirii URSS, teritorial și în sens geopolitic. Se extinsese timp de secole, sigur că da, și ar fi vrut să se extindă și mai mult. Astfel încât ei încearcă acum să recupereze. E ușor de înțeles ce încearcă Putin. Încearcă să refacă Imperiul Rus, ceea ce e foarte periculos și de înțeles din punctul lor de vedere", a declarat Lucian Boia, marți, la Adevărul Live.

Istoricul spune că nu se pune problema declanșării unui nou război mondial, desființând totodată expresia "istoria se repetă".

"Este un joc periculos pentru întreaga lume. Asta nu înseamnă că vom avea un nou război mondial fiindcă, totuși, contextul este cu totul altul. Și istoria nu se repetă, se zice că istoria se repetă, dar adevărul este că istoria nu se repetă niciodată. Chiar dacă unele elemente par a se repeta, totuși ansamblul este foarte diferit de la o perioada la alta, așa încât nu-i niciun risc ca istoria să se repete", a declarat istoricul.

Lucian Boia lansează joi volumul "Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări", în anul în care se împlinesc o sută de ani de la declanșarea Primului Război Mondial (1914 - 1918).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel