Lovitură pentru opoziție. Mai mulți deputați au părăsit partidul
Autor: Mircea F. Cristian | Publicat pe: 18 feb 2019, 14:26
WhatsApp
Lovitură pentru opoziție. Mai mulți deputați au părăsit partidul
Lovitură pentru opoziție. Mai mulți deputați au părăsit partidul
Principalul partid de opoziție înregistrează o pierdere semnificativă în Parlamentul britanic.

Şapte deputaţi laburişti şi-au anunţat luni demisia din principala formaţiune de opoziţie britanică, denunţând modul în care este gestionată retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi atitudinea antisemită a liderului Partidului Laburist Jeremy Corbyn, transmit AFP, Reuters şi BBC. Cei şapte - Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker şi Ann Coffey - şi-au anunţat decizia într-o conferinţă de presă la Londra.

Luciana Berger, care a precizat că deputaţii vor forma un grup propriu în parlamentul britanic, Grupul Independent, a explicat că decizia de a demisiona din Partidul Laburist a fost 'foarte dificilă, dureroasă, dar necesară'. 'Reprezentăm părţi diferite ale ţării, provenim din medii şi generaţii diferite, dar împărtăşim aceleaşi valori. De astăzi, vom constitui un nou grup independent în parlament', a spus ea. 'Partidul Laburist de azi nu mai este cel la care am aderat (...). Am făcut tot posibilul să-l salvăm, dar a fost deturnat de maşinăria politică a stângii dure', a spus la rândul său Chris Leslie.

Dovezile trădării

'Toată lumea poate vedea azi dovezile trădării Europei de către laburişti', a adăugat el, acuzând conducerea partidului că practic 'dă undă verde acestui guvern pentru Brexit' şi nu a permis 'publicului să aibă ultimul cuvânt'. La alegerile din 2017, Partidul Laburist a obţinut 262 de locuri în parlament. O sursă apropiată de laburişti a menţionat că demisiile anunţate luni ar putea fi urmate de un al doilea val.

James Corbyn, căruia i s-a reproşat că nu a luat o poziţie clară în ce priveşte ieşirea Marii Britanii din UE, dar şi că nu a reacţionat suficient de viguros la acuzaţiile privind situaţii de antisemitism în cadrul formaţiunii, a dat publicităţii o declaraţie în care se arată 'dezamăgit că aceşti deputaţi au simţit că nu mai pot continua să susţină politicile laburiste care au inspirat milioane de oameni la ultimele alegeri'.

Citește și:

Vot pentru Theresa May și Brexit: amendamente respinse

Guy Verhofstadt, avertisment: Este iresponsabil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?