Data actualizării:
Data publicării:

Lovitură pentru Donald Trump. Un tribunal a decis că poate fi judecat în procese civile, nu este imun

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Donald Trump poate fi judecat în procese civile.

Un tribunal de apel din SUA a decis vineri că Donald Trump trebuie să se confrunte cu procese civile pentru rolul său în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, de către susținătorii săi, respingând afirmația fostului președinte că este imun.

O instanță a Curții de Apel din SUA pentru Districtul Columbia a constatat că Trump acționa ”în calitatea sa personală de candidat prezidențial” când i-a îndemnat pe susținătorii săi să mărșăluiască spre Capitoliu în ziua revoltei. Președinții SUA sunt imuni la procesele civile numai pentru acțiunile oficiale.

Foto: Agerpres

Decizia deschide calea pentru ca Trump să fie dat în judecată de către ofițerii de poliție ai Capitoliului SUA și de către parlamentarii democrați care încearcă să-l facă pe Trump responsabil pentru violențele comise de susținătorii săi în timpul revoltei, care a fost o încercare de a răsturna înfrângerea sa în alegerile din 2020.

Procese numeroase

Cazul este unul dintre numeroasele provocări civile și penale cu care se confruntă favoritul pentru nominalizarea republicană, pentru a-l provoca pe președintele democrat Joe Biden la alegerile din 2024.

Decizia unanimă s-a concentrat doar asupra faptului dacă Trump poate fi dat în judecată și nu a spus nimic despre fondul cazurilor în sine.

Foto: Agerpres

Trump a susținut că discursul său prin care își îndemna adepții să lupte împotriva certificării alegerilor era legat de o ”problemă de interes public” și intra în atribuțiile sale oficiale.

Un purtător de cuvânt de-al lui Trump a numit vineri decizia ”limitată, îngustă și procedurală” și a spus că Trump acționa ”în numele poporului american” în ziua atacului.

Cazul penal federal

Trump a folosit un argument similar, cu privire la imunitate, în cazul penal federal care îl acuză de conspirație ilegală pentru a răsturna rezultatele alegerilor din 2020. Un judecător a respins cererea de imunitate a lui Trump în acest caz.

Deși decizia de vineri a afirmat în mod explicit că nu se pronunță asupra posibilei imunități penale a lui Trump, ambele cazuri implică conduita lui Trump înainte și în timpul revoltei de la Capitoliu.

În procesul lor, ofițerii de poliție de la Capitoliu James Blassingame și Sidney Hemby l-au acuzat pe Trump că este responsabil pentru rănile fizice și emoționale pe care le-au suferit în urma atacului de la Capitoliu.

Foto: Agerpres

”Astăzi, decizia face clar faptul că cei care pun în pericol democrația și viețile celor care au jurat să o apere vor fi trași la răspundere”, a declarat Patrick Malone, un avocat al ofițerilor, într-un comunicat.

Două procese au fost intentate de democrații din Camera Reprezentanților, unul de 10 legislatori, inclusiv reprezentanții Jerry Nadler și Maxine Waters, și celălalt de reprezentantul Eric Swalwell, conform Reuters.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel