Lovitură pentru cei care vor să urce pe Everest
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
 China a interzis accesul turiştilor în tabăra de bază de pe Everest situată în Tibet.

În aceste zile are loc o campanie de curăţare a deşeurilor de pe ”acoperişul lumii”, a anunţat vineri agenţia de ştiri chineză, citată de AFP. Această interdicţie se aplică 'turiştilor obişnuiţi' nu şi alpiniştilor care au obţinut autorizaţia de ascensiune, a precizat agenţia. Accesul va fi restricţionat în zonele aflate mai sus de Mănăstirea Rongbuk, situată la aproximativ 5.000 de metri peste nivelul mării.

O nouă tabără pentru vizitatori va fi instalată la circa doi kilometri de cea veche, precizează agenţia. Everest, un masiv de 8.848 de metri care se întinde pe teritoriul Nepalului şi Chinei a fost martorul unui aflux de vizitatori, nu doar alpinişti, ci şi din turişti. Popularitatea de care se bucură vârful a condus, însă, la creşterea cantităţii de deşeuri şi a numărului de cadavre ale alpiniştilor, victime ale muntelui. Din cauza congestiei din zona nepaleză, tot mai mulţi alpinişti renunţă la ascensiunea pe rutele tradiţionale şi optează pentru escaladarea versantului chinez, cu plecare din Tibet.

Nepal se opune unei reglementări mai stricte a industriei ascensiunilor pe Everest, aceasta constituind o sursă importantă de venit pentru această ţară săracă din Himalaya. Alături de măsura interzicerii accesului turiştilor, China şi-a anunţat intenţia de a recupera cadavrele alpiniştilor care şi-au pierdut viaţa la peste 8.000 de metri altitudine şi de a limita capacitatea taberei de bază la 300 de alpinişti. Regiunea Autonomă Tibet a desfăşurat în 2018 activităţi de curăţare pe scară largă în zona Muntelui Everest îndepărtând 8,4 tone de deşeuri colectate de la altitudini de peste 5.200 de metri, potrivit Xinhua.

Citește și:

Nepal. Everest, cucerit de 560 de alpiniști

Tabără dedicată stăpânilor de labradori și golden retrieveri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel