Data publicării:

Lovitură dură pentru clasa politică. Raport CEPA: "România, la punct de răscruce"

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Mark Gitenstein, fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România,  susține că toți candidații la Președinție trebuie să adopte concluziile menționate în raportul "România, la punct de răscruce", elaborat de CEPA (Centrul pentru Analiza Politicilor Europene), informează Agerpres.

El a declarat, luni, într-o conferință de presă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universității "Babeș-Bolyai", că, din punctul său de vedere, cel mai important lucru e ca instanțele de judecată să poată funcționa în continuare.

"M-aș bucura ca toți candidații la alegerile prezidențiale să adopte concluziile menționate în acest raport, 'România, la punct de răscruce'. (...) Dacă eu aș fi un alegător din România, aș încerca să aflu ce părere au candidații despre acest raport și dacă ar încerca să implementeze măsurile menționate în raport. (...) Nu am o părere formată despre anumiți candidați, însă aș vrea să mă concentrez asupra perioadei de după alegeri și a ceea ce vor face candidații. Cred că pentru mine cel mai important lucru este dacă ei vor reuși să implementeze schimbările și pentru mine cel mai important e ca judecătorii, procurorii și instanțele să poată continua să funcționeze. Vorbind cu aproape toți candidații în ultimii cinci ani, cam toți m-au asigurat că și ei cred în aceste principii, în statul de drept, în transparență, și că le vor aplica. Decizia este a dvs. și lucrul important este ca dvs. să urmăriți activitatea lor și după alegeri și să vedeți dacă și-au ținut promisiunile făcute", a menționat Mark Gitenstein.

Citește și: Horia Georgescu (ANI), atac la parlamentari: "Este inadmisibil!"

Potrivit acestuia, "este foarte important ca toți cetățenii României să citească acest raport, toți membrii clasei politice, toți candidații la alegerile prezidențiale și liderii partidelor" și să adopte concluziile sale.

"Punctul central al acestui raport e că România se află într-un moment de turnură. Atunci când vorbim despre un moment de turnură ne referim la momentul în care politicile o pot lua într-o anumită direcție sau într-o altă direcție. În această toamnă, în care aveți o campanie electorală importantă, direcția în care se va îndrepta această țară va fi determinată de aceste alegeri, dar și de evoluțiile din următoarea perioadă.

Ideea mea centrală este că deși prim-ministrul Viktor Orban susține că democrația liberală este pe moarte, eu sunt de părere că democrația liberală este vie și activă aici în România. Și dacă recomandările incluse în acest raport, dacă planul și strategiile menționate de el pentru trecerea la următorul nivel al democrației liberale sunt puse în practică, eu cred că acest lucru va aduce o evoluție extraordinară pentru tinerii din această țară", a mai spus fostul ambasador al SUA în România.

Ce recomandări propunr grupul de lucru

- implementarea coerentă a Strategiei Naționale Anticorupție

- creșterea capacității birourilor DNA din teritoriu

- procurorii, instanțele și ANAF să colaboreze pentru recuperarea prejudiciilor rezultate din activitati criminale.

- performanța ANI ar putea fi îmbunătățită dacă ar primi un sprijin legislativ sau ar fi lăsată  să-și facă treaba.

- revizuirea regimului Ordonanțelor de Urgență printr-o dezbatere publică prealabilă de trei zile

Center for European Policy Analysis (CEPA) este o organizație non-profit cu sediul în Washington DC, un institut de cercetare al politicilor publice, care se ocupa cu studiul Europei Centrale și de Est. Fondat în 2005, CEPA este singurul think-thank american care analizează țările și societățile din această regiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel