Data publicării:
Lovitură de teatru în Spania după abdicarea Regelui
Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Spania pentru a cere un referendum privind viitorul monarhiei după ce regele Juan Carlos a anunțat că va abdica în favoarea fiului său Felipe.
Oameni din peste 60 de orașe spaniole au cerut un plebiscit care să tranșeze dacă Spania va rămâne monarhie după abdicarea regelui sau se va transforma în republică. Poliția estimează că peste 20.000 de persoane au descins în piața Puerta del Sol din Madrid. Marșuri de solidaritate au fost organizate în alte 30 de orașe din Europa și America Latină.
Apelurile pentru un referendum au fost stimulate și de mai multe petiții online, cea mai de succes dintre acestea adunând peste 113.000 de semnături, arată The Guardian. Inițiatorii îndeamnă partidele politice să profite de această "șansă istorică pentru a promova o dezbatere publică care să ajute la regenerarea democrației și la determinarea viitorului monarhiei".
Juan Carlos a spus că a decis să renunțe la tron după ce în ianuarie a sărbătorit împlinirea a 76 de ani. Fiul său, Felipe, i-a asigurat pe spanioli că are "maturitatea, pregătirea și simțul responsabilității necesare pentru a deveni șef al statului și pentru a începe o nouă eră a speranței, care combină experiența și entuziasmul unei noi generații".
Mulți spanioli, în special tinerii, îl văd pe rege drept parte a problemelor Spaniei, făcând paralele între monarh și puterile politice și economice care au afundat țara în criza economică. În timp ce Juan Carlos se bucură de sprijinul a 41% din populație, fiul său, Felipe, este acceptat de 66% din spanioli, procente care i-au făcut pe mulți să aprecieze că Spaniei i-ar fi mai bine dacă Juan Carlos ar abdica.
Cayo Lara, liderul coaliției Stângii Unite, spune că a venit momentul ca spaniolii să decidă dacă vor monarhie sau republică. "Este de neconceput ca în secolul 21 să vorbim despre drepturi de sânge", a adăugat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News