Locuitorii Chișinăului pot spune DA sau NU unirii cu România până joi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Dumitru
WhatsApp
Termenul de exprimare a opțiunilor în consultarea publică ce are loc la ora actuală în Chișinău privind unirea Republicii Moldova cu România a fost prelungit până pe 19 aprilie 2018.

Pagina online a postului 10TV din Moldova de peste Prut informează că termenul de exprimare a opțiunilor „pentru” sau „contra” unirii Republicii Moldova cu România a fost extins cu aproape o săptămână, până pe 19 aprilie, în urma interesului arătat de populația municipiului Chișinău, care a votat masiv. Prelungirea termenului limită a avut în vedere vacanța de Paști care a redus numărul zilelor de muncă pentru recenzorii care operează partea de teren a cercetării.

Studiu independent, autofinanțat

Cercetarea este întreprinsă de institutul independent Centrul Social-Politic European (CSPE) din Chișinău, care la finele lunii martie 2018 a anunțat efectuarea unui amplu studiu sociologic având ca temă gradul de favorabilitate al locuitorilor capitalei Republicii Moldova vizavi de unirea țării lor cu România, din componența căreia a făcut parte până la anexarea de către URSS.

Unire - ”DA” sau ”NU”

CSPE și-a propus ca acest studiu să fie o radiografie științifică, fără părtinire, a societății moldovenești cu privire la acest subiect. În primă fază, locuitorii municipiului Chișinău sunt întrebați: ”Dvs., personal, ați vota pentru unirea cu România?”, aceștia având posibilitatea să răspundă cu ”DA” sau ”NU”. De la sfârșitul lunii aprilie, cercetarea se extinde la nivelul întregii Moldove dintre Prut și Nistru, prin intermediul unei serii de sondaje și focus-grupuri în mediul urbal și rural.

Circa 60.000 de opțiuni exprimate

Conform celor mai recente date furnizate de CSPE referitoare la participarea chișinăuienilor la consultarea publică, peste 32.000 de cetățeni au votat pe platforma www.decid.md pe baza actului de identiate care dovedește domiciliul legal în municipiul Chișinău, iar alte aproximativ 25 de mii de răspunsuri au fost colectate de recenzori în diferitele cartiere ale capitalei Republicii Moldova.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel