Liz Truss, candidată la succesiunea lui Boris Johnson, vrea să consolideze Commonweath-ul ca bastion împotriva Chinei
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Liz Truss, candidată la succesiunea lui Boris Johnson, vrea să consolideze Commonweath-ul ca bastion împotriva Chinei - Foto Agerpres
Liz Truss, candidată la succesiunea lui Boris Johnson, vrea să consolideze Commonweath-ul ca bastion împotriva Chinei - Foto Agerpres
Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, candidată la succesiunea lui Boris Johnson, a promis miercuri să întărească legăturile economice dintre ţările Commonwealth-ului ca bastion în faţa Chinei, la câteva zile după ce rivalul său Rishi Sunak a făcut din Beijing principala ameninţare pentru Regatul Unit, notează AFP.

Cu ocazia deschiderii la Birmingham a Jocurilor Commonwealth-ului, Liz Truss, mare favorită potrivit sondajelor, vrea să faciliteze acordurile comerciale bilaterale în cadrul acestei alianţe de 54 de state moştenite de la imperiul britanic.

'Voi face în aşa fel încât Commonwealth-ul să fie în centrul planurilor mele pentru + Global Britain +', termen care desemnează ambiţiile Regatului Unit post-Brexit de a exista pe scena internaţională, a spus Liz Truss într-un comunicat.

'Trebuie să ne asigurăm că există beneficii clare pentru a rămâne în Commonwealth şi să oferim naţiunilor o alternativă clară la influenţa răuvoitoare în creştere a Beijingului'

'Trebuie să ne asigurăm că există beneficii clare pentru a rămâne în Commonwealth şi să oferim naţiunilor o alternativă clară la influenţa răuvoitoare în creştere a Beijingului', a adăugat ea.

'Prioritatea acordată comerţului cu ţările din Commonwealth va consolida legăturile economice şi de securitate, înmulţind în acelaşi timp oportunităţile pentru întreprinderile britanice de a accede la unul dintre cele mai mari blocuri economice ale lumii', a continuat şefa diplomaţiei britanice.

Această luare de poziţie a candidatei Liz Truss intervine la câteva zile după ce adversarul ei a lansat un atac abia voalat la adresa fostei sale colege din guvernul Johnson, estimând că Londra 'a ignorat prea mult timp activităţile malefice ale Chinei', pe care o consideră 'cea mai mare ameninţare pe termen lung' pentru Regatul Unit.

Liz Truss, 47 de ani, şi Rishi Sunak, 42 de ani, se înfruntă în principal pe plan fiscal

De la începutul campaniei, declanşată de demisia lui Boris Johnson în faţa unei succesiuni de demisii din cauza unei succesiuni de scandaluri, Liz Truss, 47 de ani, şi Rishi Sunak, 42 de ani, se înfruntă în principal pe plan fiscal. Prima promite impozite mai mici 'chiar din prima zi', al doilea numai după o îmbunătăţire a situaţiei de pe frontul inflaţiei.

Votul prin corespondenţă, deschis pentru aproximativ 200.000 de membri ai Partidului Conservator, urmează să înceapă la 5 august şi să se încheie la 2 septembrie, după care câştigătorul va fi anunţat la 5 septembrie, scrie Agerpres.

Citește și - Dezbaterea TV dintre Truss și Sunak a fost oprită după ce prezentatoarea a leșinat

A doua dezbatere TV dintre candidații la conducerea conservatoare Liz Truss și Rishi Sunak a fost oprită dramatic după ce prezentatoarea Kate McCann a leșinat, întrerupând o ciocnire amară cu privire la finanțarea sistemului de sănătate și reducerile de taxe.

În cadrul evenimentului, găzduit de TalkTV, aspiranții în conducerea conservatorilor a fost întrebat de un membru al publicului, bolnav de cancer: „De ce este stricat NHS (n.r. sistemul de sănătate britanic)?”

Cei doi au discutat despre planuri, inclusiv reducerea numărului de manageri NHS și lansarea de noi tehnologii. Truss a susținut că o mare parte din infrastructura serviciilor de sănătate se prăbușește.

Dezbaterea, programată inițial pentru a dura o oră, a fost oprită la jumătatea drumului, după ce Kate McCann, prezentatoarea, a leșinat în afara camerei în timp ce Truss vorbea.

Telespectatorii au auzit un zgomot puternic, Truss părând șocată și ținându-și mâinile la față. Ea a început să meargă spre locul în care stătuse McCann înainte ca fluxul video să fie tăiat. Dezbaterea nu s-a reluat.

Postul a spus mai târziu că McCann „a leșinat în seara asta și, deși este bine, sfatul medical a fost că nu ar trebui să continuăm dezbaterea”.

Truss, despre care sondajele sugerează că îl devansează pe Sunak în votul membrilor partidului conservator pentru a găsi un înlocuitor pentru Boris Johnson, și-a repetat atacurile la decizia lui Sunak de a crește asigurările naționale pentru a finanța NHS și asistența socială, una dintre cele mai mari linii de separare între cei doi.

„Ceea ce s-a întâmplat este că taxa a fost ridicată pentru familii prin asigurări naționale, astfel încât acestea trebuie să plătească mai mulți bani către Trezorerie”, a spus Truss, răspunzând la întrebarea unui membru al audienței despre costul vieții. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel