LIVE TEXT/VIDEO: Iohannis, ANUNȚURILE ZILEI de miercuri. Subiecte importante
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Klaus Iohannis, președintele României
Klaus Iohannis, președintele României
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat o nouă conferință de presă, la Palatul Cotroceni, la ora 18, în ton cu ultimele săptămâni.

LIVE TEXT

Mulțumim că ați ales DC NEWS pentru a urmări conferința de presă susținută de Klaus Iohannis. Live text-ul începe curând.

- Bună seara. Am înregistrat astăzi, din păcate, o nouă cifră record de infectări cu virusul Sars-Cov-2, și un număr semnificativ de decese provocate de Covid-19. Pandemia este încă departe de a se fi încheiat. Eliminarea treptată a multor restricții și reluarea activităților, concomitent cu apropierea sezonului rece, creează un context sensibil. Toate acestea generează îngrijorare și necesită atenție sporită. Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul sanitar să fie nevoit să gestioneze o dublă epidemie, de  gripă și de Covid-19. Este fundamental să fim responsabili și prudenți. Să nu uităm că aceleași măsuri, masca, distanțarea, igiena mâinilor, ne pot feri și de virusul gripal și de alte viroze. Ele devin cu atât mai importante în săptămânile și lunile care urmează.

- La începutul săptămânii, au reînceput școlile. Nu peste tot, însă, unitățile de învățământ au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional să se poată desfășura în condiții propice. Fac un apel la directori să se adreseze fără rezerve autorităților, cerându-le toate resursele și clarificările necesare. Mă refer la suplimentarea cu personal, inclusiv medical. 

- Le solicit tuturor primarilor, CJ și ISJ să soluționeze problemele din unitățile de învățământ. Totodată, am cerut guvernului să facă o evaluare completă la nivel național, să prezinte care sunt vulnerabilitățile. Educația trebuie să continue, iar asta depinde de autoritățile naționale cât și cele locale.

- Pe 27 septembrie mergem la urne să-i alegem pe cei care vor conduce în următorii 4 ani comunitățile locale. Votul nostru decide cum se vor schimba localitățile în care trăim. Mergeți la vot și puneți ștampila pe cei care conduc bine. Acestea sunt esențiale, fiindcă rezultatul lor afectează viața de zi cu zi. Nu-i lăsați pe alții să decidă în locul vostru.

- În încheiere, am un mesaj pentru candidați. Chiar dacă această campanie este diferită, folosiți toate mijloacele de comunicare pentru a le prezenta proiectele românilor. Oamenii așteaptă soluții, nu atacuri sterile. Practicile toxice trebuie să rămână în trecut. Arătați-le oamenilor ce veți face pentru ei și convingeți-i să vă acorde încrederea. Lupta politică este, în primul rând, o luptă de proiecte pentru comunități.

Întrebări

Î: În MAI se plătesc în continuare polițe. Spre exemplu, comisarul Radu Gavriș a fost mutat în Harghita, iar Ministerul plănuiește desființarea Serviciului Omoruri.

R: Am mai discutat despre organizarea internă a ministerelor, dar despre desființarea unui serviciu vital nu am auzit. Am un mesaj: să se implice total pentru cetățeni.

Î: PSD a anunțat că va vota proiectul de lege care prevede acordarea unui stimulent de risc de 500€ pentru cadrele didactice. Ați promulga-o?

R: Dacă o promulg sau nu vă spun când o am în față. Vă pot spune un lucru care, sincer, m-a întristat și m-a surprins un pic. Astăzi, în comisiile de buget reunite, PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat într-un fel, cu amendamente, proiectul rectificării bugetare. Dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, pesediștii, atunci aceste lucruri vor costa peste 6% din PIB în restul acestui an și anul viitor. Este evident că acești bani nu există și constatăm că PSD nu a învățat nimic și nu vrea o politică constructivă. Astfel de apucători electoraliste am mai văzut la PSD pe vremea lui Dragnea, în 2016. Se vede că PSD nu a inventat nimic nou, ci reia ciclul de promisiuni fără acoperire în realitate, în speranța să mai prindă câteva voturi. Dar cred că nu vor prinde.

Î: Ne putem aștepta la o creștere de cazuri după deschiderea școlilor. Prezența la vot va fi mai mică. Se impune amânarea alegerilor?

R: În acest moment, nu este cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile sunt organizate, sunt bine organizate, și știm mai bine decât în iunie cum să abordăm epidemie. Rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte. Fiecare trebuie să fie conștient de acest lucru. Dacă facem toți ce trebuie, vom îngrădi răspândirea virusului. Localurile unde se va vota vor avea tot ce trebuie, măști de rezervă, dezinfectați, circuite. Eu sunt de părere că putem să mergem la vot dacă respectăm toate normele.

Î: Un elev fără tabletă, telefon, fără curent, mai are în acest moment dreptul la educație?

R: Din păcate, mai există astfel de cazuri. Din păcate, nu toate autoritățile s-au implicat 100% pentru rezolvarea problemelor. Acolo unde apar, autoritățile locale și centrale vor găsi urgent soluții pentru aceste chestiuni.

Î: Motivul pentru creștere este din cauza concediilor și măsurilor de relaxare. Considerați că se impun noi restricții? Regretați că am luat măsuri de relaxare prea devreme?

R: Măsurile s-au luat atunci când experții, specialiștii epidemiologi, au spus că se poate lua o măsură sau alta. Cred că România a acționat cu suficient de multă precauție. De aceea, săptămânal îi rog pe români să poarte masca. În acest fel, noi putem să ne ducem viața aproape de normal, cu minime sacrificii, și putem să oprim răspândirea virusului până când sperăm și la un vaccin. Noi restricții nu se impun.

ÎNTREBARE DC NEWS: Summit despre criza diplomatică. Domnul Borel a declarat că relația dintre UE și Turcia se află la răscruce. Cum va vota România?

R: Aceste chestiuni vor fi dezbătute la summit, este un summit extern, nu neapărat intern. Dacă vorbim despre Turcia, este evident că trebuie să avem în vedere întregul palier de probleme. Aceasta este abordarea pe care o voi avea în Consiliul European, vom vedea ce propuneri vom avea pe masă, dar eu sunt de părere că trebuie să ținem cont nu numai de Estul Mediteranei, ci de mulți alți factori geopolitici. Dacă vorbim despre sancțiuni, trebuie să fim conștienți că nu sunt un scop în sine, ci sunt gândite pentru a facilita în final o înțelegere. Sancțiunile sunt gândite pentru a face relația să funcționeze. Dacă ținem cont de toate acestea, vom găsi calea cea mai bună.

Î: Considerați că începutul anului școlar a fost un real succes sau un total eșec?

R: Consider că a fost un succes în condiții extrem de dificile, în condițiile în care nu toate școlile au problemele rezolvate. Dacă ținem cont de întreg ansamblul, de zecile de mii de situații, putem spune că începutul acestui an școlar a fost unul bun, cu toate că suntem în plină pandemie.

Î: Întrebare despre Ursula von der Leyen, Navalnîi și Rusia.

R: Chestiunea felului în care se votează a fost discutată de multe ori. Aceste chestiuni sunt stabilite prin tratate, iar acestea se schimbă extrem de dificil. Nu întâmplător, pentru anumite probleme sunt anumite tipuri de vot. În Consiliul European se votează prin majoritate totală, prin consens. Există state membre care își doresc, de principiu, schimbarea unor tipuri de vot. După părerea mea, așa ceva nu este iminent. Despre legătura dintre Navalnîi și o conductă de gaz, doamna Vor der Leyen s-ar referit la discuția din Germania că se leagă o situație de cealaltă, dar va fi nevoie de foarte multe analize.

Î: Vot în două zile la parlamentare. În registrul electoral s-au înscris foarte puțini români pentru votul la urne și prin corespondență. Unele țări nu vor permite secții de votare. Ce mesaj transmiteți românilor și cum se va rezolva problema.

R: Vedeți, atunci când am promovat votul prin corespondență, ne-am gândit că ar fi bine ca românii din diaspora să voteze și în situația când nu pot ajunge la secția de votare. Nu ne-am gândit la pandemie, dar acum este foarte utilă procedura. Aș face un apel pentru diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem garanții că se vor deschide secții în toate țările. Din acest moment este foarte important să se înscrie pentru votul prin corespondență. Astfel, este posibil ca, în unele țări, să nu poată vota.

Î: Proiectul de rectificare. Ați susține varianta majorărilor de salarii și de pensii de anul viitor?

R: Eu, personal, susțin cu mare entuziasm orice creștere de pensie, de salarii, de bonus. Din păcate, trebuie să ținem cont de restrângerile bugetare. Aceste creșteri vor fi posibile când va permite bugetul. În acest moment, tot ce s-a putut s-a majorat. Alocațiile au crescut, sunt crescute, pensiile au crescut de la 1 septembrie cu 14%. Atât a hotărât guvernul să se întâmple în acest an. În momentul în care bugetul va permite, creșterile vor fi puse în operă.

Î: Pe surse, Parchetul European a solicitat între 30 și 40 de procurori, iar Ministerul Justiției a aprobat doar 10. PE a respins oferta. Sunt suficienți 10 procurori europeni pe care România îi va trimite la Parchetul European?

R: Am auzit de acest schimb de corespondență. În câteva zile mă lămuresc. Vă zic, dar până atunci am văzut ce fac alții. Germania pune la dispoziție 11 procurori, cred că 10 din partea României nu sună atât de rău. O să discut cu ministrul Justiției, cum s-a ajuns la acest număr. Bănuiesc că au fost discuții și cu Parchetele.

Î: Canalele de comunicare sunt sufocate de atacuri la persoană, certuri și grupuri de interese. Considerați că este momentul ca administrația românească să atragă și alți oameni, cu un suflu nou?

R: Putem să constatăm ușor că, din când în când, apar persoane noi în politică, unii au chiar succes. Pe de altă parte, este evident că a candida este dreptul oricărui cetățean. Ce este important este să ne îndepărtăm ușor-ușor de acel model de campanie cu tot felul de atacuri și subiecte inventate. Până la urmă, oamenii vor să audă de asfaltarea străzii, de repararea încălzirii, de rezolvarea problemelor. Cam asta așteaptă oamenii să audă, nu tot felul de certuri pe subiecte inventate. Și eu am trecut prin astfel de campanii și un anumit partid mare inventează subiecte ca să distragă atenția de la anumite carențe în administrație. Nu trebuie obligatoriu oameni noi, avem oameni buni, dar este momentul să facem altfel de campanie electorală, centrată pe nevoile comunității.

Î: CCR a respins sesizarea guvernului privind moțiunea de cenzură. Cum vi se pare decizia și cât de posibil este scenariul ca votul să fie reprogramat, iar guvernul Orban demis?

R: O astfel de decizie nu este de natură să aducă o stabilitate în comportamentul politicienilor. Pe de altă parte, o moțiune este de o inutilitate clasică. Și acea moțiune a fost de o inutilitate clasică, s-a făcut de râs PSD, n-au avut nici măcar cvorum. Mi s-ar părea total aiurea să vină cu moțiune, dar, dacă vor, au instrumentele cu care să promoveze un astfel de demers.

Î: Sunteți mulțumiți de activitatea marilor Parchete?

R: Bilanțul se face cam după un an după numiri. Bineînțeles, este puțin prematur dacă suntem mulțumiți sau nemulțumiți. Eu am așteptări mari de la Parchete și am și eu așteptarea ca lupta anti-corupție să prindă viteză.

Î: Insulte pentru ministrul Muncii. Limbajul este  din ce în ce mai violent. Cum credeți că s-a ajuns la această radicalizare? Cum va reveni situația la normal.

R: Putem să implementăm un proiect numit „România educată” și așa se rezolvă. Din păcate, o mai mare apropiere a politicienilor de electorat încurajează și astfel de abordări. Este regretabil și poate fi combătut cu educație. Politicienii se pot concentra pe proiecte bune, iar abordările cetățenilor pot deveni mai pozitive.

Î: Profesori și elevi testați în alte țări. De ce nu s-a luat aceeași măsură?

R: Am verificat cum au făcut alții. La nivelul OMS, nu este un consens pentru testarea în masă a profesorilor. Testările s-au făcut acolo unde sunt focare. Acolo este foarte utilă testarea tuturor cadrelor didactice, poate și a elevilor. Au existat și câteva testări pentru a verifica câți oameni au avut această boală, deci testarea în masă nu s-a făcut nicăieri.

Î: Dacă va fi foarte redusă prezența la alegerile locale?

R: Este posibil, am avut un astfel de caz, în decembrie 2016, când credibilitatea aleșilor a fost afectată. Sper că ne este tuturor învățătură de minte și mergem la vot.

Live text-ul a luat sfârșit la 18:39.

VIDEO

Știrea inițială

DC NEWS și DC NEWS TV vă oferă evenimentul în format LIVE TEXT și VIDEO. Rămâneți alături de noi pentru cele mai noi anunțuri ale președintelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel