LIVE consultări Iohannis, NOU GUVERN. Ciolacu nu vrea să meargă la Vila Lac pentru o discuție cu Cîțu / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Ciolacu: Nu cred că pe luna ianuarie se vor emite facturi tot greşite
Ciolacu: Nu cred că pe luna ianuarie se vor emite facturi tot greşite
Preşedintele Klaus Iohannis a avut joi, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice din Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier.  

UPDATE 18: Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că a decis să-l desemneze pe Nicolae Ciucă pentru a forma un nou Guvern. DECLARAȚIILE AICI!

UPDATE 17: Marcel Ciolacu a revenit cu noi declarații. „Eu cred că PNL nu are opțiuni, ci o decizie că nu discută cu PSD. Așa știu eu! Nu cred că liderii PNL încalcă statutul”, a spus Marcel Ciolacu. „În acest moment, nu avem un candidat de prim-ministru desemnat. Când vom avea, va fi un dialog pentru formarea unei majorități. Și vom vedea ce decizie vom lua. În acest moment, nu e o decizie”, a spus președintele PSD.

„Dezastrul din Sănătate trebuie asumat de președinte, Cîțu, Barna, Vlad Voiculescu, Dacian Cioloș. Sub nicio formă PSD!”, a mai zis acesta.

„Cred, în continuare, în anticipate. Dar suntem conștienți că, în acest moment, nu se pot face, când avem 500 de decese”, a zis Marcel Ciolacu.

Ciolacu nu vrea să meargă la Vila Lac pentru o discuție cu Cîțu, în cazul în care președintele PNL l-ar chema.

„Avem o discuție cu primul ministru desemnat”, a subliniat președintele PSD.

UPDATE 16: „Nicolae Ciucă este un militar excepțional, care a muncit și a fost în teatrele de război. Pe palierul politic e o problemă. Nu este foarte uzual, în ultima perioadă... În țările democratice niciun militar nu a condus guverne. (...) Avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă, poate nu pe termen foarte lung, dar suntem deschiși la dialog”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a afirmat că va avea o discuție cu Nicolae Ciucă, dacă acesta va fi desemnat să formeze guvernul.

Acesta ar dori ca, începând de săptămâna viitoare, „să avem un guvern cu drepturi depline”.

UPDATE 15: Începând cu ora 16.00, va avea loc o întâlnire de urgență între PNL și UDMR. Florin Cîțu și Kelemen Hunor vor vorbi despre împărțirea portofoliilor în Guvernul Ciucă.

UPDATE 14: Delegația USR discută, în aceste momente, cu președintele.

UPDATE 13: Florin Cîțu, președintele PNL, a anunțat oficial că PNL l-a propus pe Nicolae Ciucă ca premier al unui guvern minoritar cu UDMR. „PNL a dat dovadă de responsabilitate si maturitate. Mizăm pe responsabilitatea parlamentarilor români pentru a avea un guvern cât mai rapid, care să gestioneze situația pandemică”, a spus Florin Cîțu. Întrebat dacă va avea un portofoliu în Guvernul Ciucă, Cîțu a spus că „vom discuta acest lucru în partid și vă vom spune”.

De asemenea, Florin Cîțu a susținut că el l-a propus, în Biroul Politic Național al partidului, pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier. „Nu este o schimbare bruscă, suntem în criză politică”, a spus acesta.

UPDATE 12: Delegația UDMR discută cu președintele Klaus Iohannis.

UPDATE 11: Delegația PSD a ajuns la discuțiile cu președintele. „Prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Suntem într-o situație diferită acum, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai e înțeleasă în niciun fel de români”, a spus Klaus Iohannis de față cu membrii PSD.

2. -imagine fara descriere- (delegatia_psd_discutii_iohannis_09391200.jpg)

UPDATE 10: Dacian Cioloș a făcut câteva declarații înainte de discuțiile cu Klaus Iohannis. „Am spus, dacă PNL vine cu un alt premier, suntem gata să negociem. România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Unul minoritar nu e cu puteri depline. (...) Nu e greu de anticipat măsurile care trebuie luate în următoarele luni. PNL are de ales! Să ia o decizie clară, ce fel de guvern poate să propună, acum când are posibilitatea să aleagă”, a spus Dacian Cioloș.

Dacă USR nu votează noul guvern, e un partid iresponsabil - a fost întrebat Cioloș. „Noi ne-am dus cu o propunere de guvern minoritar asumat, ne-au spus clar că nu ne vor susține. Ne-am asumat un guvern minoritar și am spus că suntem conștienți că va fi un guvern cu puteri limitate. Asta a fost acum o săptămână. Acum, suntem într-o altă situație”, a zis președintele USR.

UPDATE 9: Discuția dintre delegația PNL și președintele Klaus Iohannis a durat 15 minute, potrivit Antena 3.

UPDATE 8: Lucian Romașcanu de la PSD a făcut câteva declarații:„ Nu vom merge cu o propunere de premier. Nu putem risca încă un joc al președintelui Iohannis. (...) Propunerea noastră: un guvern de specialiști până în primăvară!” „Nu putem intra la guvernare decât cu un premier PSD. Lucrul acesta cred că nu a fost luat în calcul de domnul Iohannis. PSD nu va intra la guvernare. Lucrurile sunt închise în acest moment. L-am agrea pe Ciucă dacă ar fi din PSD", a mai spus Romașcanu la România TV.

UPDATE 7: Conform surselor DC News, vom avea un Guvern PNL - UDMR, sprijinit de PSD. Acum se poartă discuții pe portofoliile care au fost la USR pentru a se decide cum vor fi distribuite. PSD ”intră” la guvernare, dar prin specialiști, nu prin membri de partid, potrivit surselor. Florin Cîțu va fi vicepremier. Mai multe, AICI!

UPDATE 6: Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel fac parte din delegația PSD, a anunțat Marcel Ciolacu. „Nu-mi cereți să vă spun decizii pe care nu le-am luat. În acest moment, România are nevoie de un Guvern stabil cu o largă susținerea parlamentară. Nu am spus așa ceva. (n.r. că îl votează pe Ciucă)”, a declarat președintele PSD, înainte de consultările cu Klaus Iohannis. 

UPDATE 5: Au început consultările de la Cotroceni. Liberalii sunt primii care discută cu președintele Klaus Iohannis. „Aștept o abordare constructivă și pozitivă, în primul rând de la PNL”, a spus președintele. Din delegația PNL face parte și Nicolae Ciucă, propunerea pentru funcția de premier cu care delegația liberalilor s-a prezentat la consultările de la Cotroceni.

UPDATE 4: Anca Dragu a transmis următorul mesaj: „USR PLUS și-a asumat răspunderea și a făcut o propunere de premier atunci când nici PNL, nici PSD nu a avut curajul să-și asume acest lucru. PNL și PSD au respins soluția oferită de USR. Așteptăm nominalizarea pe care o va face președintele Iohannis și vom avea discuții cu premierul desemnat pentru a găsi cât mai repede o soluție ca România să aibă un guvern funcțional. Votul de ieri din Parlament nu înseamnă că USR abandonează guvernarea. USR susține în continuare refacerea Coaliției. Este cea mai rapidă metodă prin care putem gestiona urgențele României la acest moment.”

VEZI ȘI: Cine e Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru funcția de premier

UPDATE 3: Propunerea PNL este Nicolae Ciucă, decizia fiind luată, joi dimineață, la ședința conducerii PNL. Liderii PNL ar fi votat în unanimitate pentru ca partidul să îl propună pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă drept premier.

UPDATE 2: Prim-vicepreședintele PNL Gheorghe Flutur susține că liberalii vor propune o soluție care să încheie rapid criza politică. Afirmația a fost făcută înainte de ședința conducerii PNL și de consultările de la Cotroceni.

UPDATE 1: Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pare să-și fi nuanțat poziția privitoare la susținerea unui guvern minoritar. Întrebat fiind despre această variantă, liderul PSD a spus că așteaptă să vadă cum se așează lucrurile. „Haideți să vedem cum se așează lucrurile și să luăm în considerare perioada din acest moment. Îmi mențin părerea că România nu intră într-o zonă de stabilitate cu un guvern minoritar. Știți că într-o zi în România au fost mai multe decese decât în toată UE. Vom ieși cu o declarație clară după Biroul Permanent Național și după consultări”, a declarat, joi dimineață, Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Liberalii ar fi dispuși să renunțe la propunerea Florin Cîțu pentru poziția de premier și să-l nominalizeze pe Nicolae Ciucă.

------

Consultările au loc în contextul în care premierul desemnat Dacian Cioloș nu a fost învestit de Parlament în urma ședinței de miercuri.

Liberalii sunt chemaţi primii, la Palatul Cotroceni, pentru consultări în vederea formării viitorului guvern, potrivit programului anunţat de Administraţia Prezidenţială. Consultările vor avea loc în cursul zilei de joi.

Așadar, conform sursei citate, consultările vor avea loc joi, 21 octombrie 2021, după următorul program:

11:00 Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Delegaţia cu care va merge PNL la Cotroceni este formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu.

PSD va merge la consultări, însă o decizie privind mandatul şi delegaţia va fi luată joi dimineaţă, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului.

UDMR consideră că prima soluţie ar fi „resuscitarea coaliţiei de guvernare”, însă, dacă nu este posibil, trebuie găsită o altă soluţie, pentru o nouă formulă de guvernare, a anunţat miercuri liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a declarat, miercuri, că propunerea PNL ca tot Florin Cîţu să fie premier este „o non-soluţie", menţionând că PNL nu poate veni cu un premier care a picat în Parlament.

Alianţa pentru Unirea Românilor va merge, la consultările de la Palatul Cotroceni cu mandatul „clar” că ţara trebuie să iasă din criza actuală cu un premier din afara partidelor politice, a declarat copreşedintele partidului George Simion.

Amintim că 184 de parlamentari au votat, miercuri, împotriva guvernului Dacian Cioloș, în timp ce 88 de deputați și senatori au votat „pentru”. De menționat că pentru învestitură numărul minim de voturi trebuia să fie 234.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel