Data publicării:
Lista noilor reglementări care se aplică odată cu intrarea României în Schengen. Rolul jandarmilor în aeroporturi
Poliţiştii de frontieră şi jandarmii au prezentat noile reglementări care se aplică odată cu intrarea României în Schengen.
Poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Iaşi şi jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Iaşi au anunţat, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că sunt pregătiţi pentru intrarea în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene de pe Aeroportul Iaşi, transmite Agerpres. Aceștia au precizat că prima cursă aeriană va fi spre Bruxelles, duminică, la ora 05:30.
Intrarea României în Spaţiul Schengen aerian şi maritim înseamnă pentru pasageri că nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie. Totuși, poliţiştii de frontieră nu dispar din aeroporturi. Ei vor fi în continuare prezenţi şi vor efectua acţiuni punctuale şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.
"Începând cu data de pe 31 martie, Poliţia de Frontieră ridică controalele de pe aeroporturi în ceea ce priveşte deplasarea cetăţenilor în Spaţiul Schengen. Practic, pasagerii vor trece de controlul de securitate, după care se vor îndrepta direct spre poarta de îmbarcare, nemaifiind nevoiţi să prezinte documente la filtrul Poliţiei de Frontieră. Şi cei care sunt însoţiţi de copii minori procedează la fel, adică se deplasează spre poarta de îmbarcare. Obligaţia lor rămâne, ca şi până acum, să aibă documentele necesare pentru a pleca spre statul de destinaţie. În cazul în care minorul este însoţit doar de unul dintre părinţi, acesta trebuie să aibă acordul celuilalt părinte", a declarat comisarul şef de poliţie Minodora Răcnea, purtător de cuvânt în cadrul ITPF Iaşi.
Când vor fi organizate verificări punctuale
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră a precizat că pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor, poliţiştii de frontieră pot efectua verificări punctuale în incinta aeroportului. Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară.
De asemenea, o altă schimbare este faptul că însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic. Acesta va fi consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul.
De ce în aeroporturi vor fi prezenți și jandarmii
Dragoş Chirilă, prim-adjunct al Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Iaşi, a precizat că jandarmii vor participa alături de poliţiştii de transporturi aeriene şi poliţiştii de frontieră în zona publică a Aeroportului Internaţional Iaşi pentru menţinerea climatului de ordine publică, pentru a legitima şi identifica persoanele care nu-şi justifică prezenţa în zona aeroportului şi pe cele care au interdicţie în Spaţiul Schengen.
"Vom fi zilnic prezenţi, în special în momentul aterizărilor şi decolărilor aeronavelor, dar şi atunci când este necesar, la solicitarea poliţiei de transporturi şi poliţiei de frontieră", a precizat el.
Pentru verificarea documentelor unei persoane, cei de la Poliţia Transporturi vor folosi o aplicaţie a Poliţiei Române, eDAC, dezvoltată pentru telefonul mobil sau tabletă. Aplicaţia va fi folosită din această noapte, odată cu intrarea României în Spaţiul Schengen.
Cu ajutorul aplicaţiei se poate verifica dacă documentul este pierdut, furat, împrumutat sau dacă este alertă pe numele deţinătorului actului de identitate.
"Scanăm documentul, aplicaţia preia datele persoanei verificate, stabilim motivul verificării, aerian sau maritim, şi verificăm în bazele de date ale Poliţiei Române, se confirmă actul de identitate. În momentul în care vor identifica această persoană o vor conduce în linia a doua de control, unde va fi preluată de Poliţia de Frontieră. Astfel, nu mai este necesară conducerea persoanei la un sediu de poliţie pentru verificarea în bazele de date. Această aplicaţie are acces la multe alte aplicaţii", a declarat comisarul şef Robert Radu, şeful Poliţiei Transporturi Iaşi.
Ce prevede Acordul Schengen
Reamintim că România va intra, în noapte de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 00:00, în Spaţiul Schengen, cu frontierele aeriene şi maritime.
Prin Acordul Schengen, semnat în 1985, respectiv Convenţia Schengen din 1990, se prevede apartenenţa la un spaţiu fără controale la frontierele interne ale Uniunii Europene, cu excepţia cazurilor unor ameninţări specifice. Normativele care reglementează Spaţiul Schengen sunt incluse în Codul Frontierelor Schengen, oferind statelor membre posibilitatea să reintroducă controalele la anumite frontiere interne, doar în circumstanţe excepţionale care periclitează funcţionarea generală a Spaţiului Schengen. De asemenea, în Codul Frontierelor Schengen este prevăzut faptul că statele membre pot introduce controale temporare la frontieră pentru a răspunde unei ameninţări grave la adresa ordinii publice sau a securităţii interne. Precizăm că în prezent, sunt 27 de state europene membre cu drepturi depline în Acordul Schengen. România şi Bulgaria au statut de state membre cu drepturi parţiale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News