Data actualizării:
Data publicării:

UPDATE. Cetățenii străini din Gaza intră în Egipt; lista cu cetățenii străini care vor fi evacuați

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Reuters: Cine sunt persoanele care vor fi evacuate din Gaza.

Update 2:

„Primii cetățeni străini intră în Egipt din Gaza prin trecerea Rafah”, notează Skynews.

Update 1:

"Un oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Filipinelor a declarat miercuri că doi medici filipinezi care fac parte din organizația de ajutor medical Medici Fără Frontiere (MSF) se numără printre primii străini selectați să părăsească Fâșia Gaza și să treacă în Egipt.

"Traversarea ar trebui să aibă loc în orice moment acum", a menționat subsecretarul Eduardo De Vega pentru Reuters.

Știrea inițială:

Conflictul dintre Israel și Palestina se arată mai sângeros ca niciodată, iar în urma victimelor colaterale săvârșite mai multe țări de pe scena internațională s-au sesizat și au încercat să ofere un cordon de siguranță propriilor cetățeni, mulți dintre aceștia având și dublă cetățenie.

Una dintre prioritățile internaționale în acest moment este încercarea ținerii în siguranță a civililor care au de suferit de pe urma războiului dintre Hamas și forțele israeliene. Deși întreaga atenție internațională este îndreptată spre Orientul Mijlociu, victimele colaterale, compuse din civilii ambelor părți, nu pot fi trecute cu vederea. Mai mult decât atât, potrivit analistului politic Bogdan Chirieac, „victimele colaterale rezultate în urma războiului Israel-Hamas vor fi în creștere”.

Vezi și: Ce înseamnă susținerea Palestinei de la Teheran. Chirieac: Efectul prezenței portavioanelor americane în Mediterană e copleșitor

Israel și Egipt au reușit să cadă la un acord, într-un final, în privința persoanelor cu pașapoarte străine prinse în mijlocul conflictului din Orientul Mijlociu. Este vorba despre punctul de trecere Rafah, iar ambasadele implicate în procesul menționat au fost în prealabil informate.

În continuare, Reuters dezvăluie informația provenită de la un oficial occidental:

"Un acord referitor la lista persoanelor cu pașapoarte străine care pot părăsi Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah a fost convenit între Israel și Egipt, iar ambasadele relevante au fost informate în prealabil, a declarat un oficial occidental miercuri.”

Vezi și: Un oficial ONU demisionează pentru că organizația nu a reușit să oprească „genocidul” din Gaza

Totodată, Regatul Unit a făcut demersurile necesare pentru a asigura plecarea cetățenilor cu pașaport britanic din Gaza, iar procedura se va întinde pe mai multe zile. Punctul Rafah, utilizat și înainte pentru civilii prinși în conflict, reprezintă „poarta” de trecere pentru cei care dețin pașaport britanic.

Marea Britanie a anunțat că plecarea cetățenilor săi din Gaza, care se află sub asediu, va avea loc treptat în următoarele zile:

"Înțelegem că punctul de trecere Rafah va fi deschis pentru perioade controlate și limitate pentru a permite anumitor grupuri de străini și persoanelor grav rănite să părăsească zona", a menționat Ministerul de Externe al Marii Britanii într-o postare pe X.

"Prin urmare, este probabil ca plecarea cetățenilor britanici din Gaza să se desfășoare etapizat în zilele următoare."

Vezi și: Război Israel - Hamas. ONU și Qatar, acuzații dure de încălcare a drepturilor internaționale. Arabia Saudită condamnă un bombardament israelian

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel